Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI I O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Definisano je pravo na privremenu sprečenost za rad za roditelje u slučaju teškog oštećenja zdravstvenog stanja deteta, a najduže do navršenih 18 godina života deteta i po tom osnovu pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu zarade. Farmaceutska inspekcija trebalo bi da preuzme kompletan nadzor nad obavljanjem apotekarske delatnosti


Ministarstvo zdravlja u postupku pripreme Nacrta zakona o zdravstvenom osiguranju i Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti sprovodi javne rasprave o nacrtima ovih zakona u periodu do 24. januara 2017. godine.

Po Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju preciznije je uređen osnov osiguranja za poljoprivrednike, utvrđen nov osnov osiguranja – javni beležnik i utvrđena su dva osnova osiguranja za lica koja primaju penziju ili invalidninu isključivo od inostranog nosioca osiguranja kad postoji sporazum o socijalnom osiguranju i kada tog sporazuma nema. Takođe, utvrđen je i osnov osiguranja za lica kojima je utvrđen status borca.

Nacrtom zakona definisan je paket zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a uvedena je i mera za omasovljavanje odazivanja osiguranih lica na ciljani preventivni pregled – skrining.

Nacrtom zakona definisano i pravo na privremenu sprečenost za rad za roditelje u slučaju teškog oštećenja zdravstvenog stanja deteta, a najduže do navršenih 18 godina života deteta i po tom osnovu pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto od osnova za naknadu zarade.

Budući Zakon predviđa i upućivanje u inostranstvo radi sprovođenja dijagnostičkih postupaka, odnosno radi uspostavljanja dijagnoze na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nacrtom zakona o zdravstvenoj zaštiti se uređuje sistem zdravstvene zaštite u Republici Srbiji, njegova organizacija, društvena briga za zdravlje stanovništva, opšti interes u zdravstvenoj zaštiti, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za organizaciju i sprovođenje zdravstvene zaštite.

Iznesen je plan razvoja zdravstvene zaštite koji donosi Vlada Republike Srbije na osnovu analize zdravstvenog stanja stanovništva, njihovih potreba i raspoloživih kadrovskih, finansijskih i drugih mogućnosti. Nacrtom zakona definisano je šta bi dozvola za korišćenje nove zdravstvene tehnologije trebalo da sadrži.

Istaknuto je takođe i da bi po Nacrtu ovog zakona Farmaceutska inspekcija trebalo da preuzima kompletan nadzor nad obavljanjem apotekarske delatnosti.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 27.12.2016.
Naslov: Redakcija