Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Odeća, obuća i drugi lični predmeti, posteljina, posuđe, šporet, frižider i peć za grejanje, hrana i ogrev neophodni dužniku za tri meseca, gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uplate, kućni ljubimci, ordenje i medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja, pisma rukopisi i drugi lični spisi, porodične fotografije, ali i pomagala koja su dužniku sa invaliditetom neophodna za život, deo je stvari koja javni izvršitelji ne smeju otuđiti od dužnika


Iako pomagala za osobe sa invaliditetom po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje, 113/2017 - autentično tumačenje i 54/2019) ne mogu da budu zaplenjena, izvršitelj Miloš Mitrović, dao ih je na javnu licitaciju, tvrdeći da dužnik Petar Petrović nije hteo da ih uzme.

- Javni izvršitelj Miloš Mitrović iz Beograda na javnoj aukciji prodao je invalidska kolica izvršnog dužnika Petra Petrovića, iako se invalidska pomagala po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ne mogu pleniti - glasio je status jedne korisnice objavljen na društvenoj mreži Tviter.

Ova činjenica razbesnela je korisnike društvenih mreža, jer se čak i ova simbolička zaštita obespravljenih, prema njihovim rečima, ne poštuje.

Međutim, iz Komore javnih izvršitelja kažu da je javni izvršitelj u navedenom predmetu sprovodio izvršenje radi ostvarivanja nenovčanog potraživanja izvršnog poverioca i to ispražnjenjem i predajom nepokretnosti na osnovu sudske odluke.

- Prilikom sprovođenja izvršenja u nepokretnosti su zatečena invalidska kolica koja izvršni dužnik nije želeo da preuzme, iako je bio pozivan više puta da to učini. U konkretnom slučaju, izvršni dužnik nije lice sa invaliditetom kome su invalidska kolica neophodna za obavljanje životnih funkcija, te samim tim ne mogu postojati nezakonitosti u radu javnog izvršitelja za sprovedeno izvršenje, što je potvrdio i sud u postupku ispitivanja zakonitosti rada javnog izvršitelja, jer je ovo izvršenje dva puta bilo predmet sudske kontrole i oba puta je sud našao da nije bilo nepravilnosti u radu javnog izvršitelja - kažu iz Komore javnih izvršitelja.

Sredinom oktobra iz kancelarije izvršiteljke Mirjane Dimitrijević su, prema tvrdnjama aktivista udruženja "Krov nad glavom", došli da šestočlanoj porodici Jovanović plene frižider i televizor zbog dugova za "Infostan". Iako se frižider ne može pleniti, i u tom slučaju i nije, postavlja se pitanje i o samoj nameri.

- Komora javnih izvršitelja nije upoznata sa slučajem popisivanja frižidera, koji dalje navodite, niti smo imali pritužbu na rad javnog izvršitelja Mirjane Dimitrijević u vezi sa ovim pitanjem - kažu iz Komore i dodaju da se slični slučajevi koji se tiču plenidbe pokretnih stvari koje su Zakonom izuzete od izvršenja, građani nisu isticali u pritužbama na rad javnih izvršitelja, podnetim Komori javnih izvršitelja.

Odeća, obuća i drugi lični predmeti, posteljina, posuđe, šporet, frižider i peć za grejanje, hrana i ogrev neophodni dužniku za tri meseca, gotov novac neophodan dužniku za život do naredne uplate, kućni ljubimci, ordenje i medalje, ratne spomenice i druga odlikovanja i priznanja, pisma rukopisi i drugi lični spisi, porodične fotografije, ali i pomagala koja su dužniku sa invaliditetom neophodna za život, deo je stvari koja javni izvršitelji ne smeju otuđiti od dužnika.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R., 01.12.2019.
Naslov: Redakcija