Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA: SINDIKATI NAVODE DA SE ZABRANOM šTRAJKA U JAMSKIM PROSTORIJAMA ILI U DRUGIM OBJEKTIMA I PROSTORIJAMA U KOJIMA RADE RUDARI KRšI USTAVNO PRAVO ZAPOSLENOG NA PROTEST NA MESTU NA KOJEM RADI. NAVODE I DA JE OVA ODREDBA U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM O šTRAJKU


Rudari koji budu štrajkovali na radnom mestu, mogli bi da završe - u zatvoru i do pet godina. Ovaj scenario je izvestan ukoliko se usvoji Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji praktično zabranjuje protest, a koji se nalazi na dnevnom redu Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije.

Mogućnost koju prosvetari imaju da štrajkom stopiraju rad škola, taksisti da zakrče grad, zdravstveni radnici da zatvore domove zdravlja, mogli bi da izgube - rudari, jer im se Predlogom zakona onemogućava da protestuju na svom radnom mestu, u samom rudniku.

Ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, pravda se ugrožavanjem zdravlja ukoliko se štrajkuje u jami, ali sindikati objašnjavaju da je protest na mestu na kojem rade - ustavno pravo svakog zaposlenog.

Ministar je naveo da će sa velikom pažnjom razmotriti amandmane, koji su podneti na član 177, koji je vezan za zabranu štrajkova i okupljanja u onim delovima rudnika u kojima može doći do ugrožavanja života i zdravlja.

 - Znam da odredba prema kojoj je zaprećena zatvorska kazna od jedne do pet godina za one koji prekreše odredbu o štrajku zvuči grubo, ali u takvim delovima rudnika postoji ogromna mogućnost za narušavanje zdravlja, pa čak i da se izgubi život - kaže Antić.

Sindikalci smatraju da se usvajanjem akta kakav je predložen, direktno krši Zakon o štrajku ("Sl. list SRJ", br. 29/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 103/2012 - odluka US), u kojem protestanti nikako ne mogu krivično da odgovaraju, već samo prekšajno. Što znači, ne preti im se stavljanjem "iza rešetaka".

Zakon o štrajku čak predviđa da radnici treba da protestuju u svojim radnim prostorijama, a rudarima su to, logično, rudnici - objašnjava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Iz Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) poručuju da je zatvorska kazna drakonska mera i apeluju na poslanike da dobro razmisle.

"Treba skrenuti pažnju i na praksu Evropskog suda za ljudska prava koji otvoreno govori o proporcionalnosti mera ukoliko se ograničava pravo na štrajk i govori o tome da ciljevi koji se ovakvim kaznama uvode moraju biti legitimni", navode iz JUKOM-a.

Ukoliko bi se usvojio sporni član 177, a rudari izgubili pravo da štrajkuju u jamama, otvorila bi se mogućnost da se neki rudnici zatvore bez veće medijske pompe i protesta zasposlenih, dodaju sindikaci. Naime, među 17 preduzeća koje država štiti od privatizacije do maja 2016. godine nalaze se i neki rudnici.

Radnici najvećeg rudnika u Srbiji, kompleksa RTB "Bor", kažu da se apsolutno protive odredbama u kojima im se preti zatvorom i plaše se šta se može dogoditi ako se budu bunili. Nama je na prvom mestu zdravstvena zaštita radnika u rudnicima, jer se borimo upravo za sopstveni život - napominje Goran Jovanović iz Samostalnog sidnikata metalaca Srbije u RTB "Boru". - Ipak, pretnja zatvorom potpuno ograničava naše mogućnosti. Kako onda da sutra izađemo da se žalimo za bilo šta, ako znamo da možemo da završimo u "lisicama"?

Predlog zakona je na dnevnom redu Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije. Ovo zakonsko rešenje poslanici će u pojedinostima razmatrati 4. decembra 2015. godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. Janković i N1 info, Jovana Štetin, 02.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija