Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA: PREDLOG PROPISA PREDVIđA ZABRANU ORGANIZOVANJA I SPROVOđENJA šTRAJKA U JAMSKIM PROSTORIJAMA ILI U DRUGIM OBJEKTIMA I PROSTORIJAMA U KOJIMA POSTOJI POTENCIJALNA OPASNOST PO żIVOT I ZDRAVLJE LJUDI. ZA ONE KOJI ORGANIZUJU ILI UčESTVUJU U SPROVOđENJU šTRAJKA, PREDVIđENA JE KAZNA ZATVORA OD JEDNE DO PET GODINA


Ministarstvo rudarstva i energetike će sa velikom pažnjom razmotriti amandmane poslanika Narodne skupštine Republike Srbije na odredbe Predloga zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje se odnose na zabranu štrajka, izjavio je ministar Aleksandar Antić.

On je naveo i da je jedan broj amandmana na taj zakonski predlog, koji se razmatra u okviru Sedme sednice Drugog redovnog zasedanja, prihvaćen, a da se još uvek razmatraju oni koji su podneti na član 177.

"Taj član je prepisan iz vežećeg Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011), reč je o meri koja moguće zvuči rigidno i restriktivno, ali je vezana za zabranu štrajkova i okupljanja u onim delovima rudnika u kojima može doći do ugrožavanja života i zdravlja. Razmotrićemo da li je to eksplicitno jasno", rekao je Antić.

On je dodao da zna da odredba prema kojoj je zaprećena zatvorska kazna od jedne do pet godina za one koji prekrše odredbu o štrajku zvuči grubo, ali je ukazao da u takvim delovima rudnika postoji ogromna mogućnost za narušavanje zdravlja, pa čak i da se izgubi život.

Poslanici Narodne supštine Republike Srbije su 1. decembra 2015. godine završili načelni pretres o Predlogu zakona, dok će ga u pojedinosti razmatrati u petak 4. decembra 2015. godine.

Predlogom zakona je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi.

U članu 154. Predloga zakona se kaže da se pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama, predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina, navodi se u članu 177.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.12.2015.
Naslov: Redakcija