Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Iako je Predlog zakona podržao Komitet ministara Saveta Evrope, zamerke na predloženo rešenje imaju roditelji ali i u Komitetu pravnika za ljudska prava, odakle traže i novu javnu raspravu o zakonu


Nema zvaničnih podataka o broju nestalih beba, ali se procenjuje da je prethodnih decenija, odnosno tokom sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih godina prošlog veka, iz srpskih porodilišta nestalo više stotina novorođenčadi. Roditelji koji tragaju za odgovorima i dalje čekaju usvajanje Zakona koji bi trebalo da im pomogne da dođu do istine. I Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta, imaju dokumenta i dokaze da to i potvrde, imaju obećanje države da će im zakon pomoći u otkrivanju istine, ipak, odgovore na mnoga pitanja i dalje nemaju. A zbog toga što će u Vladu Republike Srbije, a onda i u Narodnu skupštinu, otići Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, kojim nisu zadovoljni, najavljuju glasniju borbu.

"Očito da samo prepiske, papirologija, i sastanci nisu dovoljni da dođemo do istine o sudbini svoje dece. Bar hiljadu roditelja u Srbiji sumnja u sudbinu svoje dece, i te sumnje, naravno, iskazalo je javno više puta i zato smatram i poručujem svim roditeljima, da treba da istrajemo i da se borimo, bez obzira što ova borba traje 15 godina, treba se boriti jer to je nešto najvrednije", navodi Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja.

Predlog zakona već je bio u skupštinskoj proceduri, ali je izborom nove Vlade, po proceduri, povučen iz Parlamenta. Iako je taj Predlog zakona podržao i Komitet ministara Saveta Evrope, zamerke na predloženo rešenje imaju i roditelji ali i u Komitetu pravnika za ljudska prava, odakle traže i novu javnu raspravu o zakonu.

"Da vidimo na koji način se u vanparničnom postupku predviđa otkrivanje nečega što predstavlja materiju krivičnog prava, kao i obaveze tj. mogućnost suda da donese odluku kojom bi se utvrdilo da je nemoguće doći do podataka je nešto što roditeljima i javnosti šalje poruku da će se ovi slučajevi zatvoriti, da se zaista neće doći do istine, ne radi se na motivisanju onih koji imaju neka saznanja da o njima govore", objašnjava Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu kažu da se sa usvajanjem ovog zakona toliko kasni, i da je sada najvažnije da što pre bude usvojen, a onda i primenjen. Pored toga što bi o tim slučajevima odlučivao Viši sud, ističu i druge pozitivne odredbe iz Predloga zakona.

"Hitnost rešavanja u ovim postupcima, istražno načelo koje podrazumeva da pored onoga što će predlagač tražiti od suda, sam sud ima mogućnosti da odlučuje ispituje neke druge činjenice i okolnosti. Ono što mi se čini kao pozitivno rešenje to je što je predviđeno formiranje specijalne organizacije MUP-a", navodi Ivana Krstić sa Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose, Pravnog fakulteta.

Podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope pre deset dana usvojio je rezoluciju kojom poziva Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama". U tom dokumentu, pored ostalog, navodi se da Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti i pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTS, Ana Stamenković, 01.10.2017.
Naslov: Redakcija