Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Izveštaj o rezultatima javne rasprave


Na osnovu člana 41. Poslovnika Vlade ("Sl. glasnik RS", br. 61/2006 - prečišćen tekst, 69/2008, 88/2009, 33/2010, 69/2010, 20/2011, 37/2011, 30/2013, 76/2014 i 8/2019 - dr. uredba), a u vezi sa članom 46. Uredbe o metodologiji upravljanja javnim politikama, analizi efekata javnih politika i propisa i sadržaju pojedinačnih dokumenata javnih politika ("Sl. glasnik RS", br. 8/2019), Ministarstvo finansija objavljuje Izveštaj o rezultatima sprovedene javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama (u daljem tekstu: Nacrt zakona).

Oblast javnih nabavki u Republici Srbiji uređena je Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 – dalje: ZJN). ZJN je uspostavljen zakonodavni okvir u oblasti javnih nabavki u Republici Srbiji koji je u skladu sa zakonodavstvom i praksom Evropske unije, odnosno uspostavljen je sistem koji omogućava poštovanje osnovnih načela slobode kretanja dobara, slobode poslovnog nastanjivanja i slobode pružanja usluga i načela koja iz njih proizlaze, kao što su: načelo ekonomičnosti i efikasnosti, načelo obezbeđivanja konkurencije i zabrane diskriminacije, načelo transparentnosti postupka javne nabavke, načelo jednakosti privrednih subjekata, načelo proporcionalnosti.

Predloženim Nacrtom zakona teži se daljem usklađivanju sa dobrom praksom Evropske unije, kao i daljem jačanju modernog i efikasnog sistema javnih nabavki, a sve u cilju poboljšanja performansi javnih nabavki.

Predlaganje izmena i dopuna ZJN, odgovorne institucije, kao i rok za realizaciju aktivnosti, definisani su u Akcionom planom za 2023. godinu za sprovođenje Programa razvoja javnih nabavki u Republici Srbiji za period 2019-2023. godine, u okviru mere “Unapređenje pravnog okvira”.

Ističemo da je u procesu donošenja Zakona o izmenama i dopunama ZJN obrazovana Radna grupa koju čine predstavnici: Ministarstva finansija, Kancelarije za javne nabavke, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Privredne komora Srbije i NALED-a. Radna grupa izradila je radnu verziju Nacrta zakona koja je objavljena na internet stranicama Ministarstva finansija, Kancelarije za javne nabavke i na portalu eKonsultacije.

U postupku pripreme Nacrta zakona, Ministarstvo finansija i Kancelarija za javne nabavke sproveli su konsultacije o radnoj verziji Nacrta zakona u periodu od 26. juna do 5. jula 2023. godine, kao i javnu raspravu o Nacrtu zakona u periodu od 26. jula do 15. avgusta 2023. godine.

Tekst Nacrta zakona objavljen je na internet stranici Ministarstva finansija, Kancelarije za javne nabavke i portalu e-Konsultacije, a sva zainteresovana lica imala su priliku da primedbe, predloge, sugestije i komentare dostave, kako elektronskim, tako i putem pošte. Tokom javne rasprave, do 15. avgusta, pristigle su primedbe, predlozi i sugestije od strane:

•           Asocijacije srpskih arhitektonskih praksi;

•           Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu;

•           Nadežde Tošić;

•           Unije poslodavaca Srbije;

•           Stefana Teodosića;

•           Dobrinke Gvozdenović;

•           Ivana Babića;

•           Instituta ekonomskih nauka;

•           Zajednice instituta Srbije;

•           Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 5;

•           Transparentnosti Srbija;

•           Igora Martona;

•           Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”;

•           Privredne komore Srbije;

•           Prekršajnog apelacionog suda - Mreža sudija.

Napominjemo da primedbe, predlozi i sugestije koje su dostavljene nakon 15. avgusta, zatim koje nisu sadržale konkretne predloge za izmene i dopune Nacrta zakona ili koje su već bile predmet razmatranja tokom konsultacija (26. jun – 5. jul), nisu uzeti u razmatranje.

Posle završetka javne rasprave, Radna grupa je razmotrila sve pristigle primedbe, predloge i sugestije. U prilogu se nalazi Tabela sa primedbama i obrazloženjima.

Sastavni deo ovog izveštaja predstavlja i novi tekst Nacrta zakona koji je izrađen nakon sprovedene javne rasprave, a koji se može pronaći na internet stranicama Ministarstva finansija, Kancelarije za javne nabavke, kao i na portalu e-Konsultacije.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 31.08.2023.
Naslov: Redakcija