Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRTI ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA I O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Cilj nacrta zakona je da se naprave dobri temelji za efikasnu javnu upravu, omogući odabir najboljih kadrova, osigura nepristrasnost i politička neutralnost u obavljanju poslova, omogući bolja organizacija javnih službi i uspostavi sistem merenja učinaka i nagrađivanja u skladu sa njima


Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama treba da doprinesu boljem kvalitetu usluga koje država pruža građanima i privredi, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Povodom aktuelne javne rasprave o nacrtima zakona koji uređuju sistem zapošljavanja u javnim službama Ružić je istakao da će oni omogućiti pravednost, transparentnost, bolju organizaciju i finansijsko upravljanje javnim službama, saopštilo je resorno ministarstvo koje je pripremilo te nacrte zakona.

Ružić je istakao da je cilj da se naprave dobri temelji za efikasnu javnu upravu, omogući odabir najboljih kadrova, osigura nepristrasnost i politička neutralnost u obavljanju poslova, omogući bolja organizacija javnih službi i uspostavi sistem merenja učinaka i nagrađivanja u skladu sa njima.

U saopštenju se dodaje da je ministar naglasio da su reforme radnih odnosa i plata u javnim službama nužne, ne samo zbog procesa evropskih integracija, već zato što uređenje ove oblasti ima duboke, pozitivne posledice na naše društvo.

"Uređenje sistema i vrednovanje rada u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti i drugim javnim službama i kvalitet usluga koje javne službe pružaju građanima, treba da postane ogledalo uređenja i efikasnosti države. Nama je cilj da i građani, kojima usluge pružamo, i zaposleni, koji ove usluge građanima pružaju budu zadovoljni. Zato gradimo sistem koji će to omogućiti", rekao je Ružić.

U okviru javne rasprave o nacrtima zakona biće održan okrugli sto 4. septembra 2017. godine u Beogradu, sa početkom u 10.00 časova, u Palati Srbija.

Izvor: Vebsajt RTS, 01.09.2017.
Naslov: Redakcija