Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Zahtev Energetske zajednice za izmenu Zakona i podzakonskog akta, u delu koji se odnosi na obnovljive izvore energije, neprihvatljiv za Udruženje za biogas


Udruženje za biogas Srbije uputilo je pismo Ministarstvu rudarstva i energetike sa molbom da se ne menja aktuelan Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014 - dalje. Zakon) u delu obnovljivih izvora energije. Inače, izmene je nedavno zatražila Energetska zajednica uz objašnjenje da se time domaće zakonodavstvo usklađuje s Evropskom unijom.

U obrazloženju Udruženja, koje za cilj ima podsticanje razvoja biogasnog tržišta u Srbiji i obnovljivih izvora energije, navodi se da uvođenje ovih mera ne bi bio dobar potez za Srbiju i razvoj zelene energije.

Energetska zajednica nedavno je objavila dopis kojim se resorno Ministarstvo poziva da izmeni Zakon i Uredbu o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i iz visokoefikasne kombinovane proizvodnje električne i toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 56/2016 i 60/2017), i to u delu ukidanja statusa povlašćenog proizvođača struje.

Insistiranje Energetske zajednice da se ukine status povlašćenog proizvođača električne energije otežalo bi im dobijanje podrške banaka, a neki projekti bi u potpunosti bili onemogućeni. Posebno što su, posle svetske ekonomske krize, promenjena pravila za finansiranje projekata, pa se za projekte zelene energije traži 30 do 50 odsto učešća, dok je pre krize bilo potrebno svega 10 do 20 procenata. Postupak javnog nadmetanja je rešenje za nastavak podrške obnovljivim izvorima u zemljama gde su kapaciteti već popunjeni i dostigli gornje granice.

Zelena energija je u Srbiji tek u začetku i smatramo da bi primena ove mere u ovom trenutku u potpunosti zaustavila razvoj gotovo svih projekata obnovljivih izvora energije - navodi se u saopštenju Udruženja.

U Nemačkoj, recimo, trenutno ima više od 9.000 biogas elektrana, a u Srbiji tek devet. Ukoliko bismo broj elektrana usaglasili prema površini (odnosno populaciji) i želeli da dostignemo nemački stepen razvoja kod nas bi moralo da bude izgrađeno od 1.000 do 2.000 ovakvih elektrana.

Smatramo da se ne mogu primenjivati isti uslovi i metode u razvijenim državama Evropske unije, koje obnovljive izvore razvijaju decenijama, i na tržištu Srbije koje je tek u povoju – kažu u Udruženju. Oni, takođe, smatraju da nije vreme ni za uvođenje balansne odgovornosti, jer to može prouzrokovati negativan efekat kod manjih investitora.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 01.07.2017.
Naslov: Redakcija