Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Energetska zajednica pozvala Srbiju da izmenom Zakona, u delu koji se odnosi na podršku države obnovljivim izvorima energije, usaglasi pravni okvir sa zakonodavstvom Evropske unije. EZ je već pripremila set amandmana na postojeći Zakon, a među predloženim izmenama izdvaja se uvođenje postupka javnog nadmetanja, ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača struje i uvođenje operatera za energiju iz obnovljivih izvora


Energetska zajednica pozvala je Srbiju da usvoji set izmena Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014 - dalje: Zakon) koji se odnosi na podršku države obnovljivim izvorima energije kako bi naša zemlja usaglasila pravni okvir sa zakonodavstvom Evropske unije.

U pismu koje je Janez Kopač, direktor Energetske zajednice jugoistočne Evrope, uputio Narodnoj skupštini Republike Srbije navedeno je da Zakon, usvojen u decembru 2014. godine, nije u potpunosti usaglašen sa EU regulativom i novim modelom za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

U dokumentu koji je Kopač potpisao, navedeno je da je reč o izmenama koje Srbija kao članica Energetske zajednice mora da usvoji što pre, a Energetska zajednica je već pripremila set amandmana na postojeći Zakon, za period od 2014. do 2020. godine.

Konkretno, reč je o novoj direktivi o obnovljivim izvorima energije i smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine. Među predloženim izmenama izdvaja se uvođenje postupka javnog nadmetanja, ukidanje statusa privremenog povlašćenog proizvođača struje i uvođenje operatera za energiju iz obnovljivih izvora.

Inače Srbija ima obavezu da do 2020. godine 27 odsto energije troši upravo iz obnovljivih izvora.

Aleksandra Tomić, osnivač Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije i predsednik Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije, kaže da od Energetske zajednica nije stiglo nikakvo zvanično pismo, već da je samo objavljeno na jednom portalu, što ne mora da znači da pismo Kopače nije na putu do Narodne skupštine Republike Srbije.

Koliko znam Kopač je na svom Tviter nalogu napisao ovo pismo, ali ako se traži izmena Zakona, zna se kako se to radi. O tome se razgovora sa resornim Ministarstvom – kaže Tomićeva.

Upućeni u problematiku kažu da iza svega stoji novi pritisak na Srbiju da počne s gašenjem elektrana u Srbiji, odnosno da prestane da proizvodi struju iz uglja i da umesto toga EPS uvozi zelene kilovate koji su daleko skuplji, kako bi neko dobro zaradio.

Srbija je svoje propise u sektoru energetike pisala prepisujući zakone članica EU, a u setu propisa oko obnovljivih izvora energije, konkretno iznosa za fid-in tarife učestvovala je čak i Svetska banka. To što u Srbiji za ovih desetak godina, od kada se otpočelo sa kampanjom za veću proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, nema izgrađeno više kapaciteta, rezultat je toga što su mnogi investitori pokušavali "da love u mutnom".

Zanimljivo je što Energetska zajednica sada insistira da Srbija, koja polako uređuje ovaj sektor, traži da opet istrčimo na teren pre drugih i radimo ono što još nisu uradile ni zemlje koje većinu električne energije proizvode iz obnovljivih izvora poput Nemačke.

Traži se od Srbije da povećavamo podsticajne mere dok se u Nemačkoj i zapadnoj Evropi one preispituju i smanjuju, posebno za privredu jer ona ne može da bude konkurentna trošeći struju čija je cena opterećena fidin tarifama.

Posebna priča je i oslobađanje od balansne odgovornosti, kako piše u ovom dokumentu Energetske zajednice. To znači, da EPS, koji inače mora da otkupi svu zelenu struju mora i da ima u rezervi kapacitet spreman da uđe na mrežu sa isporukama struje onog momenta kada vetar prestane da duva i vetrogenerator više ne isporučuje struju.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 13.06.2017.
Naslov: Redakcija