Zastava Bosne i Hercegovine

APELACIONI SUD U BEOGRADU: U porastu broj novih predmeta, najviše radnih sporova


Priliv predmeta u svim sudovima na području Beogradskog apelacionog suda, kao jednog od najvećih u zemlji, koji pokriva 13 osnovnih i četiri viša suda, od 2014. neprestano raste. Najveći je priliv radnih sporova, izneo je Duško Milenković, v. d. predsednika Apelacionog suda, na predstavljanju godišnjeg izveštaja.

Po njegovim rečima, i dalje je najveća opterećenost sudija Višeg suda u Beogradu, ali se očekuje da će oni uskoro biti rasterećeniji, jer ih je, odlukom VSS, više uposleno. Prošle godine, na području beogradske Apelacije, sudovi su ukupno rešili 769.872 predmeta, što je manje u odnosu na 2016. godinu.

Ovakvi rezultati, prema rečima koordinatora za medije Mirjane Piljić, mogu se objasniti početkom primene novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje), na osnovu kojeg je znatan broj izvršnih predmeta upućen javnim izvršiteljima, ali i nepopunjenim sudijskim mestima i velikim brojem starih predmeta koji su po strukturi složeni.

- Očekuje se da će ovaj problem biti smanjen jer je u toku veliki konkurs za popunu upražnjenih sudijskih mesta u višim i osnovnim sudovima - kažu u beogradskoj Apelaciji.

Uprkos konstantno velikom prilivu novih predmeta, broj nerešenih, a posebno starih predmeta je smanjen.

- U poslednje tri godine Apelacioni sud beleži smanjenje ukupnog broja predmeta u radu za 73,72 odsto, što pokazuje da činimo sve da vratimo poverenje građana i da se pravda učini dostupnijom na brži i efikasniji način - kaže Milenković.

Postupci u građanskoj materiji po žalbi trajali su pred Apelacijom 2017. godine prosečno pet meseci, radni sporovi šest, dok su u krivičnoj materiji rešavani za dva meseca.

Predmeti iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina prosečno su 2017. godine pred Apelacijom rešavani za četiri meseca. Od 1. januara 2010. do kraja 2017. pravnosnažno je okončan 121 predmet iz oblasti organizovanog kriminala i 29 iz oblasti ratnih zločina.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 01.06.2018.
Naslov: Redakcija