Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA PRAVILNIKA O POREZU NA DODATU VREDNOST: Strancima rok za povraćaj poreza na robu ističe 8. aprila 2024. godine


Rok za iskazivanje podataka na obrascu Evidencije zahteva putnika za povraćaj PDV-a (EZPPPDV), koji su prodavci u sistemu PDV-a dužni da vode za promet dobara za strane putnike, ističe 8. aprila.

Ovi prodavci, koji su i obveznici fiskalizacije, dužni su da vode posebnu evidenciju o prometu dobara za strane putnike isključivo u elektronskom obliku, na Obrascu EZPPPDV.

Obaveza se odnosi na putnike koji nemaju prebivalište i boravište u Srbiji, a koji nose robu u inostranstvo u ličnom prtljagu, za nekomercijalne svrhe.

Rok za iskazivanje podataka u Obrascu EZPPPDV je sedam dana od isteka poreskog perioda u kojem je primljen overeni original zahteva putnika za povraćaj PDV-a.

U smislu navedenog, prvi rok za obveznike kojima je poreski period za koji se obračunava i plaća PDV kalendarski tromesečje je 8. april (imajući u vidu da je 7. april neradni dan pa se poslednji dan pomera na prvi naredni radni dan).

Istovremeno, 8. april je rok i za iskazivanje predmetnih podataka od strane obveznika kojima je poreski period za koji se obračunava i plaća PDV kalendarski mesec.

Poreska uprava će podatke iskazane u Obrascu EZPPPDV preuzeti nakon isteka navedenog roka.

Na sajtu Poreske uprave objavljeno je Korisničko uputstvo za evidentiranje povraćaja PDV stranom putniku.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova Ekonomija, 02.04.2024.
Naslov: Redakcija

* Kompanija Paragraf organizovaće, 26. aprila 2024. godine, vebinar na temu "NASTANAK PORESKE OBAVEZE ZA PDV - Vreme prometa dobara i usluga i nastanak poreske obaveze po osnovu naplate avansa i izdavanjem računa".

Detaljne informacije o online obuci (način prijave, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) možete saznati na stranici “NASTANAK PORESKE OBAVEZE ZA PDV - Vreme prometa dobara i usluga i nastanak poreske obaveze po osnovu naplate avansa i izdavanjem računa