Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE: Novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je protivljenje i protest što je Nacrtom zakona o sprečavanju korupcije novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije.

Navodeći da je zakonskim nacrtom predviđeno da se status predlagača ukine novinarima i advokatima, NUNS je ukazao da te dve nezavisne profesije imaju izuzetno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i da nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije, inače ključnom telu za rad i kontrolu Agencije.

"Namera Ministarstva pravde, koje je predlagač zakona, da novinarskim udruženjima i Advokatskoj komori ukine status ovlašćenih predlagača u neskladu je sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo pravde poziva", navedeno je u saopštenju NUNS-a.

U aktuelnom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US) stoji da članove Odbora Agencije bira Narodna skupština Republike Srbije na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i novinarska udruženja, putem zajedničkog dogovora.

Prošle godine je Narodna skupština Republike Srbije na usaglašeni predlog UNS-a i NUNS-a za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrala novinara Živojina Rakočevića.

Izvor: Vebsajt Danas, 28.02.2019.
Naslov: Redakcija