Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZA PROMENU USTAVA RS: Udruženje sudija i tužilaca ukazuje da reizbora neće biti i poziva strukovna udruženja da ne šire paniku u pravosuđu


Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovalo je na kolege iz drugih strukovnih udruženja da ne šire paniku u pravosuđu potencirajući mogućnost ponovnog reizbora i podsetilo da je Ustavnim zakonom za sprovođenje amandmana I do XXIX na Ustav RS, jasno ukazano da reizbora neće biti.

UST je upozorio da na "opasnost" od reizbora među prvima ukazuju pojedinci koji su tokom reizbora 2009. godine profesionalno napredovali brzinom koja se retko viđa u srpskom pravosuđu, dok su njihove kolege "izbacivane direktno iz sudnica na ulicu".

Ovo strukovno udruženje u saopštenju podseća da je Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, da je Poglavlje 23 otvoreno i aktuelno, da se reforma pravosuđa uz izmene Ustava u oblasti pravosuđa sprovodi transparentno, uz direktan nadzor svih relevantnih međunarodnih organizacija i u njihovom okrilju, te da nema govora o reizboru.

Takođe smatra da bi pojedini izborni članovi Državnog veća tužilaca, umesto nepostojećeg reizbora, trebalo da se bave postojećim pretnjama upućenim tužiocima, plakatima sa njihovim imenima na ulicama, objavama imena i mesta rada na društvenim mrežama, odnosno postupcima nakon kojih fizički napadi obično slede.

Izvor: Vebsajt Blic, 26.02.2019.
Naslov: Redakcija