Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: USTAVNI SUD UTVRDIO DA ODREDBE čLANA 6 ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA I KATEGORIZACIJA KORISNIKA KOJI VRšE JAVNO SAOPšTAVANJE MUZIčKIH DELA, INTERPRETACIJA I FONOGRAMA ZA TERITORIJU RS NISU U SKLADU SA USTAVOM


Ustavni sud je, na sednici održanoj 4. februara 2016. godine, utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) i potvrđenim međunarodnim ugovorima odredbe člana 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012), kojima je ograničena visina naknade za korisnike iz oblastni javnog saopštavanja muzičkih dela, interpretacija i fonograma (tzv. muzički dinar koji se naplaćuje korisnicima iz oblasti ugostiteljskih objekata, kao što su kafići, restorani, klubovi, splavovi, hoteli, tržni centri, diskoteke i sl.), saopšteno je iz Unije diskografa Srbije (UDS).

Sud je utvrdio i da Kategorizacija korisnika koji vrše javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma za teritoriju Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 3/2013), nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

UDS navodi da na snazi ostaje odredba Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012) da korisnici iz oblasti zanatlija (frizerske radnje, saloni lepote, pekare i sl.) nisu u obavezi da plaćaju naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma.

Izvor: Vebsajt Unija diskografa Srbije, 03.03.2016.
Naslov: Redakcija