Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MUZEJSKOJ DELATNOSTI: Cilj zakona je da se sistemski reše uslovi za osnivanje muzeja, čuvanje muzejske građe, način izlaganja, međumuzejska saradnja, digitalizacija muzejske građe, uvođenje jedinstvenog informacionog sistema


Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti, nakon Novog Sada i Niša, održana je i u Beogradu, a tom prilikom je rečeno da nova rešenja treba da regulišu goruća pitanja u srpskoj muzeologiji, poput nedostatka zaposlenih, finansija i nedostatka adekvatnog prostora.

V.d pomoćnice ministra u oblasti kulturnog nasleđa i digitalizacije Danijela Vanušić istakla je da je cilj zakona između ostalog da se sistemski reše uslovi za osnivanje muzeja, čuvanje muzejske građe, način izlaganja, međumuzejska saradnja, digitalizacija muzejske građe, uvođenje jedinstvenog informacionog sistema.

Ona je podsetila na to da je u proteklom periodu država uložila značajna finansijska sredstva u otvaranje dva velika muzeja u Beogradu, ali i niza muzeja u Srbiji.

Nadam se da će donošenje ovakvog zakona podići društvenu svest o značaju muzejske građe, rekla je Vanušić i naglasila da javna rasprava traje do 4. februara.

Radovan Jokić, v.d. pomoćnika ministra u oblasti savremenog stvaralaštva i kreativne industrije rekao je da je dobro to što je Ministarstvo kulture i informisanja izašlo sa tako važnim dokumentom.

Nakon održavanja javne rasprave u Novom Sadu i Nišu mi već imamo neke važne komentare na Nacrt zakona, rekao je on i napomenuo da stručna javnost ima mogućnost da iznese svoje predloge i time utiče na svako pitanje.

Nacrt zakona je vodio računa o tome da ne optereti osnivače muzejskih institucija, ali i uspostavlja jasne kriterijume o zaštiti imena muzej. Niko više neće moći da upiše neki muzej bez određenih uslova i pravila, istakao je Jokić.

Tijana Palkovljević Bugarski, predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti je istakla da je jedan od fokusa nacrta odgovor na pitanje - šta je muzejska delatnost.

Pokušali smo da definišemo i mrežu muzeja i njeno funkcionisanje. Verujem da je najveća vrednost našeg zakona to što je primenjiv i što na funkcionalan način preko takvog zakonskog rešenja možemo da unapredimo delovanje muzeja u Srbiji, podvukla je Palkovljević.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.01.2021.
Naslov: Redakcija