Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 1. januara 2017. godine za sve privredne subjekte obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije - Firme koje imaju godišnji poslovni prihod od 20.000 do 300 miliona dinara mesečno plaćaće 300, a godišnje 3.600 dinara, kompanije sa prihodom od 300 do 600 miliona dinara imaće mesečnu članarinu 600 dinara, što je godišnje 7.200 dinara, dok će one sa prihodom od 600 miliona do milijardu dinara izdvajati 20.000 dinara mesečno, odnosno godišnje 240.000. Za kompanije sa poslovnim prihodom od jedne milijarde do 2,5 milijardi mesečna članarina će biti 80.000 dinara a godišnja 960.000, dok će izdvajanja za komorsku kasu najvećih kompanije čiji prihod prelazi 2,5 milijardi dinara mesečno iznositi 185.000, a godišnje 2,2 miliona dinara


Svi privrednici i preduzetnici u Srbiji su po Zakonu o privrednim komorama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon), dužni da od 1. januara 2017. godine godine plaćaju komorsku članarinu, ali je čak tri četvrtine oslobođeno te obaveze, dok će ostali ubuduće plaćati znatno manje iznose nego po dosadašnjem obračunu, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Dosadašnji model koji se zasnivao na izdvajanju 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, kako je ocenio Čadež, bio je neodrživ i predstavljao veliki trošak za privredu zbog iznosa članarine, ali i zato što su je firme plaćale na više mesta - i republičkoj i pokrajinskoj i regionalnim, odnosno gradskoj komori na čijem području posluju.

Na pitanje kako će Komora naplatiti članarinu od onih koji odbiju da je plaćaju, Čadež je objasnio da se, od 1. januara 2013. godine, kada je ukinuto obavezno članstvo, iz PKS zvanično iščlanilo samo tri odsto firmi.

"Da privredu ne bismo opteretili predložili smo da se članarina od 1. januara 2017. godine određuje prema ekonomskoj snazi članica, odnosno njihovom poslovnom prihodu. Za one najmanje i najslabije članstvo će biti besplatno. Firme kojima je potrebna podrška da rastu i razvijaju plaćaće simbolične iznose, a velike kompanije, razvrstane u više grupa, prema svojoj jačini, izdvajaće ;veće iznose, ali će oni biti i do dvadeset tri puta manji nego što bi plaćale po dosadašnjem obračunu", objasnio je Čadež.

Istovremeno, u jedinstvenom komorskom sistemu koji počinje da funkcioniše u ovoj godini, privrednici će, kako je istakao, plaćati jednu članarinu - u zajedničku komorsku kasu.

Plaćanja članarine biće oslobođeni svi preduzetnici, novoosnovane (star-ap) firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara.

Firme koje imaju godišnji poslovni prihod od 20.000 do 300 miliona dinara mesečno plaćaće 300, a godišnje 3.600 dinara, kompanije sa prihodom od 300 do 600 miliona dinara imaće mesečnu članarinu 600 dinara, što je godišnje 7.200 dinara, dok će one sa prihodom od 600 miliona do milijardu dinara izdvajati 20.000 dinara mesečno, odnosno godišnje 240.000.

Za kompanije sa poslovnim prihodom od jedne milijarde do 2,5 milijardi mesečna članarina će biti 80.000 dinara a godišnja 960.000, dok će izdvajanja za komorsku kasu najvećih kompanije čiji prihod prelazi 2,5 milijardi dinara mesečno iznositi 185.000, a godišnje 2,2 miliona dinara.

Novi model obračuna članarine, istakao je Čadež, ustanovljen je u konsultacijama sa privredom, a usvojila ga je Skupština Privredne komore Srbije na predlog Upravnog odbora.

"Koliku će članarinu plaćati, kako će se ona obračunavati, ubuduće će odlučivati sami privrednici organizovani u svoje parlamente, a Komora je tu da bude njihov servis", ukazao je Čadež.

Svaki privrednik, kako je objasnio, imaće pravo da bude biran i da bira članove regionalnih parlamenata, koji će delegirati svoje predstavnike u Skupštinu PKS. Izbori za parlamente privrednika biće raspisani najkasnije do kraja februara, a već u maju trebalo bi budu izabrani novi organi jedinstvenog komorskog sistema u kojima će privrednici odlučivati o svim pitanjima bitnim za funkcionisanje komore, uključujući i visinu članarine.

To znači, po rečima Čadeža, da će moći i da promene ili koriguju sadašnju odluku o visini članarine.

Kako je dodao, odluka da se ne optereti privreda, posebno početnici u biznisu i firme koje se tek razvijaju, smanjiće prihode komore za trećinu.

"One firme koje su ostale članovi a nisu uplaćivali članarinu, Komora nije procesuirala i ubuduće će i o takvim situacijama odlučivati sami privrednici - članovi Komisije za nadzor obračuna i naplatu članarine pri Skupštini PKS", rekao je Čadež.

Cilj PKS-a je, prema njegovim rečima, da privrednici sami prepoznaju interes da plaćaju članarinu, da za nju dobiju najadekvatniju uslugu.

Novi Zakon, obavezno članstvo i jedinstveni komorski sistem, ukazao je Čadež, privredi donose veći uticaj na kreiranje regulatornog okvira i efikasnije komorske servise.

"Komora je dobila pravo da daje mišljenje na predloge privrednih zakona i obavezu da radi kvartalne analize efekata propisa koje dostavlja Vladi. Zakonsko članstvo unapredilo je reprezentativnost komore, omogućilo joj da zastupa celu privredu, da balansira interese svih njenih delova i pred državu izlazi sa jedinstvenim, usaglašenim stavom", rekao je Čadež i naveo da je PKS ove godine učestvovala u 60 radnih grupa za izradu novih i izmene postojećih zakona i drugih propisa.

Izvor: Vebsajt RTS, 01.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija