Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE I O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: CRTA predložila amandmane kojima bi se onemogućila funkcionerska kampanja


Nevladina organizacija CRTA sačinila je set amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u cilju suštinskog unapređenja izbornih uslova, a pre svega onemogućavanja funkcionerske kampanje, saopštili su iz te organizacije.

Najvažnija promena koju CRTA predlaže je uspostavljanje jasne granice između državničke i stranačke aktivnosti, čime bi se naš pravni okvir uskladio s međunarodnim preporukama i standardima.

Amandmanom koji predlaže CRTA bilo bi zabranjeno javnim funkcionerima da tokom predizborne kampanje učestvuju na događajima koji se finansiraju javnim sredstvima i na taj način promovišu sebe, kao i političke opcije kojima pripadaju.

"Uz neravnopravnu medijsku zastupljenost svih političkih opcija, praksa funkcionerske kampanje je već dugi niz godina ključni problem izbornog procesa, na koji CRTA dosledno ukazuje. Ako ima istinske volje da se stvore uslovi za fer izbore, biće usvojene izmene koje predlažemo", izjavio je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

CRTA je podsetila da je u Konačnom izveštaju Misije OEBS/ODIHR posle predsedničkih izbora 2017. godine, navedeno da su "pojačane aktivnosti državnih zvaničnika u okviru brojnih društvenih projekata, pogotovo u završnici kampanje, postavile pitanje njihove neutralnosti, što je u suprotnosti s opredeljenjima OEBS-a i primerima najbolje međunarodne prakse".

Usvajanjem ostalih amandmana koja predlaže CRTA, Agenciji za borbu protiv korupcije bilo bi omogućeno da efikasnije deluje protiv javnih funkcionera koji krše zakone tokom predizborne kampanje, a bili bi jasnije definisani i rokovi u kojima Agencija mora da postupa.

Amandmani su upućeni narodnim poslanicama i poslanicima uz poziv CRTE da njihovim usvajanjem doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore.

Izvor: Vebsajt N1, 29.11.2019.
Naslov: Redakcija