Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE PRESUDIO U KORIST DUŽNIKA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA: Zaduženi u CHF u Srbiji očekuju presude u korist građana


Sve više dužnika širom Evrope koji su kredite uzeli u švajcarcima dobija sudske sporove protiv banaka. Poslednji u nizu su Rumuni, njih 69 u čiju korist je presudio Evropski sud pravde. Uprkos tome, srpski dužnici u toj valuti ne mogu se nadati ničemu van već ponuđenih mera iz 2015. godine, za koje od početka kažu da nisu dovoljne.

Naime, Evropski sud pravde presudio je nedavno u korist 69 rumunskih dužnika u švajcarskim francima, a protiv banaka jer, kako kažu, banke su morale adekvatno da informišu klijente o svim aspektima kredita, kao i o potencijalnim rizicima.

To pretpostavlja da će sudovi to tumačenje iskoristiti da ponište ugovore o kreditiranju u švajcarcima koji su zasnovani na nepotpunom informisanju klijenata.

Ipak, srpski dužnici ne mogu se nadati nečemu sličnom. Kako poručuje guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković, ta institucija je već reagovala u cilju olakšanja otplate ovih kredita.

- NBS je februara 2015. donela Odluku o merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema u vezi s kreditima indeksiranim u stranoj valuti ("Sl. glasnik RS", br. 21/2015 i 51/2015), koja predviđa četiri modela za olakšavanje otplate ovih kredita. Svih 16 banaka koje imaju portfolija stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ponudilo je svojim korisnicima modele propisane Odlukom. Imajući u vidu da je u periodu od aprila 2015. do jula 2017. godine smanjen iznos tih kredita, može se zaključiti da su preduzete mere imale efekta - napominje Tabakovićeva.

NBS smatra da su usvojenim rešenjima stvorene pretpostavke i podsticaji - obaveznost postupanja banaka, sloboda izbora korisnika kredita, kao i podela finansijskog tereta između poverilaca i dužnika, čime se isključuje mogućnost daljih regulatornih aktivnosti NBS.

- Vlada je uputila preporuku bankama, prvenstveno usmerenu na socijalno ugrožene kategorije korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Redefinisanje ugovora između banaka i njihovih klijenata sastavni je deo poslovne politike svake banke i one su pokazale spremnost da podrže sprovođenje te preporuke - navodi guvernerka, te zaključuje da NBS u potpunosti podržava navedenu preporuku, naročito imajući u vidu da u fokus stavlja socijalnu dimenziju problema.

Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" kaže da su se država i NBS već pre nekog vremena izjasnili da nemaju preteranu želju da urade nešto poput zemalja u regionu kada je reč o kreditima u švajcarcima, te da to ne očekuje ni sada.

- Zato očekujemo od sudova da rade po zakonu i donose presude u korist dužnika. Kako verujem da će biti sve više presuda u korist dužnika u švajcarcima, to će otvoriti prostor u nekom narednom periodu da i NBS reaguje i donese sistemsko rešenje za ovaj problem - poručuje Gavrilović.

U Francuskoj je ovaj problem rešen u korist klijenata, a slično je bilo i u Španiji, dok je Mađarska bila prva zemlja gde je ovaj problem rešen konverzijom u domaću valutu. U Poljskoj su sudovi u više stotina slučajeva odlučili u korist građana, a parlament u Rumuniji je prihvatio Zakon o konverziji tih kredita u kredite bez valutne klauzule u domaću valutu. Slično je bilo i u Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Ivana Žigić, 27.09.2017.
Naslov: Redakcija