Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Ministarstvo pravde i struka oprečno o mišljenju Venecijanske komisije na ustavne izmene


Venecijanska komisija podržala je nova ustavna rešenja iz Nacrt amandmana na Ustav RS koja se tiču pravosuđa uz sugestije za njihovo unapređenje proizilazi iz mišljenja Venecijanske komisije koje je nedavno jednoglasno usvojeno.

Ministarstvo pravde je već najavilo da će amandmane korigovati u skladu sa preporukama Venecijanske komisije izrazivši zadovoljstvo što su predložena nova ustavna rešenja dobila podršku Venecijanske komisije.

Istovremeno, pojedina strukovna udruženja i organizacije kažu da se preporuke Venecijanske komisije poklapaju upravo sa zamerkama koje su ta udruženja i organizacije isticali u toku javne rasprave, tvrdeći da ih je mnogo više od šest pobrojanih u izvodima iz mišljenja koje je Savet Evrope dostavio medijima.

U mišljenju koje je dostavljeno medijima, Venecijanska komisija je preporučila srpskim vlastima da izmene amandmane koji se odnose na izbor nesudijskih članova Visokog saveta sudstva (VSS), sastav Državnog veća tužilaca (DVT), raspuštanje VSS, razrešenje sudija i tužilaca zbog nestručnosti, ujednačavanje sudske prakse, kao i na izbor tužilaca.

Sugerisano je da korekcija rešenja ide u pravcu otklanjanja svakog mogućeg uticaja politike na pravosuđe.

Na konferenciji u Kući ljudskih prava, predsednica Društva sudija Dragana Boljević je navela da to, kao i neka druga strukovna udruženja, vide, kako je navela, veliki broj primedbi Venecijanske komisije kao potrebu za novim nacrtom amandmana i novom javnom raspravom.

"Mislimo da primedbe i sugestije nije moguće postaviti u predložene amandmane i da treba da novi Nacrt pišu stručnjaci za ustavno pravo, a ne 'obični pravnici'", rekla je Boljevićeva.

Sudija Miodrag Majić iz organizacije CEPRIS kaže da je Venecijanska komisija u svom mišljenju napisanom na 21 strani izložila asolucije za poboljšanje predloženih amandmana, a koje su, kako je naveo, vrlo komplikovane.

Zbog toga smatra da je potrebno dodatno promišljanje o njima, formiranje stručne radne grupe za izradu novog nacrta i održavanje javne debate u kojoj će se stavovi stručne javnosti poštovati.

Milan Antonijević iz Yucom-a ukazao je da je Venecijanska komisija svoje sugestije dala na tri načina, bilo kao napomenu da neko rešenje ne može da opstane, bilo da je dala jednu ili više asolucija za korigovanje.

Počev od maja prošle godine u Srbiji su održana dva kruga javne rasprave o izmenama Ustava, nakon čega je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa sredinom aprila ga prosledilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

Nakon usklađivanja sa preporukama Nacrt bi, prema najavi ministarstva pravde, trebalo da ide pred Vladu, a potom i u Narodnu skupštinu Republike sRBIJE.

Sve izmene Ustava će takođe, pre konačnog usvajanja, morati da budu potvrđene i na referendumu.

Izvor: Vebsajt Udruženja tužilaca Srbije, 28.06.2018.
Naslov: Redakcija