Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Uvodi se limit na prodaju nekretnina dužnika


Izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje - dalje: ZIO) biće određen limit za visinu duga zbog kojeg neće biti moguća prodaja nepokretnosti dužnika. Drugim rečima, biće određeno do kog iznosa duga javni izvršitelj ne može da proda stan ili kuću dužnika.

To je detalj koji je ministarka pravde Nela Kuburović otkrila navodeći i da izmene i dopune ZIO neće ukinuti izvršitelje. Naprotiv, kako je rekla, upravo treba jačati i širiti mrežu javnih izvršitelja.

- Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije prati poslovanje radne grupe koja radi na izmenama i dopunama ZIO, ali to ne znači da će se preporuke saveta u potpunosti poštovati. Javne izvršitelje ne treba ukinuti i izbaciti iz sistema - ukazala je Nela Kuburović.

Predsednica Komore javnih izvršitelja, Aleksandra Trešnjev naglasila je da javni izvršitelji sprovode odluke sudova, kojima je jedino dato u nadležnost da rešavaju sporove.

- Dodatnu konfuziju u javnosti izazvao je izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije koji preporučuje da se izvršenja vrate u nadležnost sudova. Posebno zabrinjava da je ova preporuka doneta na bazi podataka koji su u savet stigli putem predstavki nezadovoljnih građana i na bazi slučajeva iz medijskih izveštaja - ukazala je Aleksandra Trešnjev.

Ako bi se ukinuo sistem izvršenja, naglasila je, onda bi ponovo porastao broj predstavki pred sudom u Strazburu zbog nenamirenih potraživanja.

Trešnjev je nagovestila da će u izmenama ZIO biti precizirana pravila o egzistencijalnom minimumu koji se mora ostaviti izvršnom dužniku. Pritom je naglasila da nisu utvrđene kategorije socijalno ugroženog stanovništva, ali da socijalne mere nisu u nadležnosti javnih izvršitelja, već drugih organa i drugih zakona.

Prema hrvatskom zakonu o izvršenju, dužniku se ne može oduzeti jedina nekretnina u kojoj živi, rekla je dr Vanda Božić, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Od tog pravila postoje izuzeci, ali zakon predviđa da se u slučaju iseljenja obezbedi stambeno zbrinjavanje dužnika.

- Jedina nekretnina može se prodati samo ako dužnik da svoju saglasnost koja mora biti u pisanom obliku i overena kod javnog beležnika - kazala je dr Božić.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 30.03.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija