Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O LIČNOJ KARTI: Penzioneri koji nisu uspeli da dobiju nove lične karte, moći će do 30. aprila 2017. godine, da podižu svoj novac uz stara dokumenta na šalterima svih pošta Srbije. U bankama traže potvrdu da je predat zahtev za novu ličnu kartu


Penzioneri koji nisu uspeli da dobiju nove lične karte, moći će do 30. aprila 2017. godine, da podižu svoj novac uz stara dokumenta na šalterima svih pošta Srbije. Oni koji imaju tekuće račune u bankama čekove će do daljeg podizati uz potvrdu o predatom zahtevu MUP-u za nova dokumenta.

Prethodni rok koji su najstariji sugrađani imali istekao je 2. aprila 2017. godine, a veliki broj korisnika nije uspeo da za tri meseca reši ovaj problem. Procene su da je bez nove lične karte ostala polovina od 190.000 penzionera, koliko ih je bilo početkom 2017. godine.

Narodna banka Srbije preporučila je početkom godine bankama da do marta isplaćuju penzije građanima kojima je istekla lična karta 31. decembra prošle godine, a nisu stigli zbog gužvi na šalterima i policijskim stanicama da ih produže. Poštanska štedionica i Komercijalna banka, dve ustanove sa najvećim brojem penzionera su građanima izašli u susret i ispoštovali preporuku NBS-a.

Rok za podnošenje zahteva za nova lična dokumenta se produžava već osam godina i nema potrebe da se takva praksa nastavi, smatraju u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Penzioneri će imati prioritet pri dobijanju, kao i trudnice i invalidi - kažu u Ministarstvu. - Zakon o ličnoj karti ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006 i 36/2011) je donet još 2006. godine i svaki put je neko iz nekog razloga produžavao rok.

Preko Poštanske štedionice isplaćuju se, ne samo penzije, već i primanja vojnih penzionera, a svoje prinadležnosti primaju i građani po drugim osnovama.

Prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje oko 450.000 penzionera se opredelilo da prima čekove na kućnu adresu, a 1.275.000 penzionera koji primaju na tekuće račune u bankama. Najzastupljenije su banke Poštanska štedionica, Komercijalna i Inteza. Statistika pokazuje da gotovo polovina od 1,7 miliona srpskih penzionera prima novac preko "Pošte".

Stari, teško bolesni ili nepokretni građani ne moraju da dolaze u stanicu policije da bi lično podneli zahtev za novu biometrijsku kartu niti da je preuzmu. Oni mogu preko svojih najbližih obavestiti policijsku upravu ili stanicu nadležnu po mestu prebivališta da ne mogu lično da dođu da izrade novi lični dokument.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 31.03.2017.
Naslov: Redakcija