Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAJEDNICA ADVOKATA NIŠA: Pravno shvatanje Vrhovnog kasacionog suda o metodologiji obračuna novčane naknade za slučaj nezaposlenosti je nezakonito i protivustavno


Do januara 2017. godine sudovi su presuđivali da je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) do 2012. godine pogrešno obračunavala naknadu za nezaposlene i zbog toga su korisnici imali pravo na odštetu. Sada, međutim, stižu drugačije presude, jer je Vrhovni kasacioni sud podržao stav NSZ.

Na rad Vrhovnog kasacionog suda žali se 470 advokata iz Niša, traže sastanak za predsednikom i tvrde da se politika meša u pravosuđe, zbog čega će tražiti i zaštitu međunarodnih institucija.

Posle stečaja firme N.S. ostao je bez posla. Dve godine na tržištu rada, predao je zahtev za penziju i saznao – nema prava. Firma nije plaćala doprinose, a saznao je i da je NSZ plaćala manju naknadu nego što je trebalo. Kolege i on u istoj situaciji odlučili su se na tužbu.

"Kolege sa kojima sam radio dobile su novac, a ja nisam dobio novac", kaže N.S.

U istoj su situaciji, ali nisu isti pred sudom i zakonom, kaže N.S.. Zakon kaže: novčana naknada ne može biti niža od 80 odsto minimalne zarade, a sporno pravno pitanje jeste da li se obračunava u neto ili bruto iznosu.

U sporovima od 2012. godine naknadu štete dobilo je više od 20.000 korisnika novčane naknade, a onda je januara ove godine Vrhovni kasacioni sud objavio novi stav i donose se drugačije presude.

Iz Vrhovnog kasacionog suda nema odgovora na optužbe Zajednice advokata Niša da je objavljeni stav suda nezakonit i protivustavan.

"Potpuno poništava pravo, pravna sigurnost, pravo građana pred zakonom i Ustavom i poverenje građana u sudstvo", kaže advokat Petar Rakočević.

"To dovodi u jednu jako opasnu situaciju jer kad prestane primena zakona ulazimo u stanje haosa i bezakonja", navodi njegov kolega Miodrag Lenić.

Advokati kažu da se radi tako da bi se sačuvala državna kasa, dok su građani oštećeni, a direktora NSZ, Zorana Martinovića, optužuju da je sudijama pretio.

Pritiskom, zbog koga su podneli i krivičnu prijavu, smatraju njegovo pismo predsednicima sudova u kome poručuje da su posledice presuda "enormne isplate budžetskih sredstava" i da će "NSZ pratiti dalje postupanje svakog pojedinačnog suda".

Martinović u pisanom odgovoru poručuje da čuva državnu kasu, a advokati svoju.

"Pismo koje je NSZ uputila sudovima bilo je samo podsećanje na stav Vrhovnog kasacionog suda i očekivanje da će niži sudovi svoju pravnu praksu uskladiti sa takvim obavezujućim stavom. U dopisu nema ničeg što bi se moglo okarakterisati kao uticaj na nezavisnost i samostalnost sudova", naveo je Martinović.

Niški advokati poručuju da advokatura na novonastalu situaciju neće ćutati.

Izvor: Vebsajt N1,Gordana Bjeletić, 01.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija