Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Iako je Republička stručna komisija za kontrolu duvana još 2016. godine izradila Nacrt zakona, on nije ušao u proceduru. Nacrtom zakona predviđena je potpuna zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima


Stručna republička komisija izradila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, kojim se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima u Srbiji.

Postojećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 - dalje: Zakon), pušenje je zabranjeno na radnim i javnim mestima, ali je ipak dozvoljeno u ugostiteljskim objektima. Uprkos najavama koje su objavljivane krajem 2015. godine, izmene tokom 2016. godine nisu ušle u skupštinsku proceduru, a ni važeći Zakon se ne primenjuje u potpunosti.

"Republička stručna komisija za kontrolu duvana izradila je Nacrt zakona 2016. godine, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali predlog nije ušao u proceduru", kaže Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Ona je naglasila da se Zakon teže primenjuje, jer nije sveobuhvatan, da zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali ne i u ugostiteljskim objektima.

Kontrolu da li se Zakon primenjuje obavlja više inspekcija - sanitarna, zdravstvena, inspekcija ministarstva rada, prosvetna.

Krstev kaže da bi u borbi protiv duvanskog dima, osim zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima veliki značaj imala i slikovna upozorenja na paklicama cigareta, kao i visoke cene duvanskih proizvoda.

"Novac koji država trenutno dobija od akciza na cigarete manji je od novca koji se troši na uklanjanje posledica duvanskog dima", kaže Krstev.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine kada je usvojen Zakon, pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana Zakonom.

Ključni rezultati istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom koje je Institut Batut sproveo 2015. godine pokazuju da je pušenje dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbiji, a tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje je dozvoljeno samo na terasi.

Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući 65 odsto, dok je 75 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja.

Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je 5 odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.

Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koje izlaze, dok 56 odsto stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Izvor: Vebsajt Blic, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija