Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Od 2016. godine javni izvršitelji delovali u gotovo tri miliona slučajeva


Javni izvršitelji su od jula 2016. godine, kada su zvanično počeli s radom, do 27. decembra 2018. godine postupali u 2.873.514 predmeta od kojih je rešeno više od polovine, saopštila je Komora javnih izvršitelja.

Pre stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje - dalje: Zakon) prosečno vreme za naplatu potraživanja bilo je 635 dana, dok je danas svega 95 dana, rečeno je na konferenciji za novinare te komore.

"Jedan od osnovnih ciljeva Komore javnih izvršitelja jeste uspostavljanje delotvornog i održivog sistema izvršenja i jačanje poverenja građana u taj sistem. Naplata potraživanja fizičkih lica neposredna je korist svih građana od ovog sistema", izjavila je predsednica Komore Aleksandra Trešnjev.

Dodala je da svako ko je ostvario pravo na naplatu određenog novca bilo od strane drugog fizičkog lica, pravnog lica, bilo od strane države, ima mogućnost da u kratkom roku ostvari svoje potraživanje.

"U praksi je naplaćeno na hiljade zaostalih neisplaćenih zarada, alimentacija i drugih potraživanja građana", rekla je Trešnjev.

Naglasila je da stranke i učesnici u postupku koji smatraju da su im određena prava eventualno ugrožena u izvršnom postupku na raspolaganju imaju više pravnih sredstava, i jedino njihovim korišćenjem adekvatno će se zaštititi i time ispuniti i svoja prava i obaveze.

Novinski tekstovi, kako je navela, ne mogu biti put kojim će se rešavati pravni sporovi niti utvrđivati pravilnost rada javnih izvršitelja.

"U javnosti se stvorilo uverenje da je opravdano pružiti otpor javnim izvršiteljima prilikom sprovođenja izvršenja, ali napominjem da javni izvršitelj sprovodi odluke suda i postupa po sudskim odlukama, a da svako ometanje sprovođenja postupka izvršenja, odnosno neizvršenje sudske odluke, može predstavljati krivično delo u skladu sa Krivičnim zakonikom ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016)", rekla je predsednica komore.

Na konferenciji je rečeno i da javni izvršitelji najviše sprovode izvršenje prenosom novčanih potraživanja, a u manje od jedan odsto slučajeva prodajom nepokretnosti, odnosno u ukupno 3.736 predmeta kojima je izvršenje određeno na nepokretnostima tokom 2017. godine.

Predočeno je, takođe, da u predmetima u kojima je izvršenje određeno na nepokretnosti, to ne znači da će nužno doći i do njihove prodaje.

Predsednik Izvršnog odbora Miodrag Grujović istakao je da su ključni predlozi Komore javnih izvršitelja za izmene i dopune Zakona elektronska aukcija i ravnomerna raspodela svih predmeta.

Naveo je da su članovi komore uključeni su u rad grupe Ministarstva pravde za izmene Zakona od maja meseca, i da komora smatra da treba razmotriti ukupno 156 članova tog Zakona.

Komora je predložila da iz sopstvenih sredstava finansira projekat elektronske naplate, jer e-prodaju prepoznaje kao važan proces transparentnosti rada javnih izvršitelja, kao i zaštite podataka svih učesnika u javnim prodajama, rekao je Grujović.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.12.2018
Naslov: Redakcija