Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O PRIVREMENOM UREĐIVANJU NAČINA NAPLATE TAKSE ZA JAVNI MEDIJSKI SERVIS: Predviđeno poskupljenje pretplate za RTS i RTV


Taksa za RTS i RTV u narednih godinu dana iznosiće 299, umesto dosadašnjih 255 dinara, navodi se u Predlogu zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Predlogom zakona Vlada Republike Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata i ubuduće naplaćuje kroz objedinjeni račun za struju.

Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra 2021. godine javni medijski servisi – RTS i RTV – delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.

Takav kombinovani model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka ove godine građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara.

Podsetimo da desetine hiljada starih dugovanja građana koje su sudovi prosledili na naplatu javnim izvršiteljima odnosi se na neplaćenu TV pretplatu. Ukupna potraživanja Javnog medijskog servisa za pretplatu iznose 52,9 milijardi dinara, odnosno 448 miliona evra.

Izvor: Vebsajt 021, 29.11.2020.
Naslov: Redakcija