Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Savet za borbu protiv korupcije preporučio je Ministarstvu prosvete da opozove preporuku fakultetima da studentima generacija 2006, 2007. i 2008. besplatno i bez razlike u ispitima produže studije za još godinu dana. Navode da Ministarstvo na ovaj način krši Zakon, te da istupa iz propisanih nadležnosti


Savet za borbu protiv korupcije, čiji osnivač je Vlada Republike Srbije, preporučio je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da opozove preporuku fakultetima da studentima generacija 2006, 2007. i 2008. besplatno i bez razlike u ispitima produže studije za još godinu dana.

- Ministarstvo prosvete prekršilo je zakon, istupilo iz propisanih nadležnosti, što je nedopustivo sa aspekta vladavine prava i demokratskog uređenja pravne države - navedeno je u dopisu koji je u potpredsednik Saveta prof. dr Miroslav Milićević uputio ministru prosvete, Mladenu Šarčeviću.

Ministar Šarčević kaže da fakultetima nije ništa naredio, već da je, na zahtev Narodne skupštine Republike Srbije, apelovao da se studentima izađe u susret. Novi dopis, sa istom preporukom, fakultetima je poslao u ponedeljak, 31. oktobra 2016. godine.

- Narodna skupština nas je zamolila i mi smo to napisali i poslali. To nije naša ingerencija, zato nismo ništa naredili, već smo želeli da pomognemo da se reši problem studenata, da ne plaćaju ogromne troškove reupisa. Naravno, nismo ništa naredili, već apelovali - kaže Šarčević. - Imamo podatak da samo 11 fakulteta u celoj Srbiji nije htelo da postupi prema našoj preporuci. Tu su, između ostalih, Medicinski u Kragujevcu, Mašinski u Nišu, u Beogradu Fakultet za bezbednost, Filološki, Ekonomski...

Ministrovoj preporuci Savet zamera i to što fakultetima nalaže da studentima sporne tri generacije, kojih je oko 2.000, omogući nastavak studija još jednu godinu, bez dodatnih troškova, na lični zahtev, jer je to protivzakonito.

Zakon o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje, 68/2015 i 87/2016) ne predviđa ovlašćenja Ministarstva da naloži činjenje koje nije obuhvaćeno zakonskim odredbama. Naročito zabrinjava činjenica da se Ministarstvo pozvalo na raspravu u parlamentu, pre usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 87/2016), kao i na zaključke sa sednice skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održanog pre usvajanja Zakona, navode iz Saveta.

Zaključci sa sednice Odbora se mogu koristiti tokom rasprave, ali ne mogu imati imperativni karakter ni za Narodnu skupštinu, niti za Ministarstvo - navedeno je u dopisu Saveta, koji je potpisao prof. Milićević.

Profesorka dr Nada Kovačević, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, kaže da bi fakulteti mogli da postupe prema preporuci Ministarstva, samo da je u tom smislu izmenjen Zakon.

Univerzitet u Beogradu prvi je zauzeo stav da će postupiti po Zakonu, a ne po preporuci Ministarstva. Na drugim univerzitetima studenti su prvo dobili informaciju da mogu da produže školovanje za jednu godinu, bez dodatnih ispita i troškova, da bi potom povukli ovu odluku, čekajući novu instrukciju Ministarstva prosvete.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 31.10.2016.
Naslov: Redakcija