Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Netačne tvrdnje pojedinih sindikata da će usvajanjem Nacrt zakona radnici postati nadničari i da će im biti suspendovana prava kolektivnog pregovaranja


Netačne su tvrdnje pojedinih sindikata prosvete i zdravstva da će, ako se usvoji Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama, radnici postati nadničari i da će im biti suspendovana prava kolektivnog pregovaranja, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić.

Komentarišući protest pojedinih sindikata prosvete i zdravstva koji traže da Nacrt zakona ne bude usvojen, Ružić je rekao da je pitanje u vezi sa kolektivnim pregovaranjem i pregovaranje sa sindikatima sistemskim zakonom još u martu izmešteno u Socijalno-ekonomski savet.

- Ne vidim način da ovim zakonom može biti suspendovano pravo da svaka javna služba sa svojim resornim ministrom razgovara o osnovici, koeficijentu i svemu što ih interesuje - smatra Ružić.

On je istakao da je suština zakona da se uvede red u sistem i da nijedan sindikat, kako je rekao, nema ekskluzivitet u zahtevima za povećanja plate za zaposlene.

- Želimo da ujednačimo sistem, da nagradimo one koji vredno rade, da edukujemo one koji slabije rade i da nemamo frapantne razlike između onih koji obavljaju isti posao, a imaju različita primanja - rekao je Ružić.

Ministar je dodao da od sindikata prosvete i zdravstva nije čuo nijednu primedbu koja konkretno zadire u Nacrt ovog zakona.

Ružić smatra i da postoji paradoks u zahtevima pojedinih sindikata prosvete i zdravstva koji traže da se ne usvoji Nacrt zakona.

Prema njegovom mišljenju sindikati su, upućujući dopis premijerki Ani Brnabić u kojem zahtevaju da se zakon povuče iz skupštinske procedure, pokazali da nisu dovoljno upućeni i da nemaju informaciju da pomenuti zakon još nije ni stigao do Narodne skupštine.

- Mi tek očekujemo mišljenja resornih ministarstava i socijalno-ekonomskog saveta. Podvlačim da ovaj zakon ne rešava zahtev sindikata za povećanjem plata za 20 ili 25 odsto, već da se to rešava uštedama u budžetu - naglasio je Ružić.

Ministar je rekao da je u protekla tri meseca razmenio mišljenja sa kredibilnim predstavnicima sindikata iz sistema javnih službi i da je Ministarstvo na čijem je čelu usvojilo više od 70 odsto njihovih primedbi

Izvor: Vebsajt Blic, 29.09.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija