Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršitelji mogu popisati automobil, nameštaj, tehniku, ali i slike i umetničke predmete, stilske komode, kao i nakit i zlato koje su zatekli na adresi izvršenja


Ako vam se desi da vam izvršitelji pokucaju na vrata, naravno za to je potrebno da se nalazite na listi dužnika, oni popisuju stvari u vrednosti koja odgovara visini duga, odnosno troškova izvršenja. Međutim, postoji dilema šta oni mogu da iznesu i da li možete da sprečite da vam izvršitelji odnesu određene dragocenosti i kako ih u tome možete sprečiti?

Odgovor je da možete, ali samo onoliko koliko vam Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje) to dopušta. Odnosno, izvršitelji vam mogu popisati automobil, nameštaj, tehniku, ali i slike i umetničke predmete, stilske komode, kao i nakit i zlato koje su zatekli na adresi na kojoj ste prijavljeni. Ukoliko pre dolaska izvršitelja "sklonite" stvari sa adrese na koju vam mogu pokucati, možete uspeti u toj svojoj nameri.

Međutim, ukoliko izvršitelj u trenutku popisa uoči vašu omiljenu zlatnu ogrlicu koju ste dobili na poklon od vama dragih ljudi, on je dužan da je popiše osim ukoliko se izjasnite da ona ima posebno emotivno značenje za vas. Što, ipak, ne možete reči za sve zlato koje se u trenutku popisa nalazi na vidnom mestu za izvršitelja. Drugim rečima, ono što je u džepu-ostaje u džepu.

Izvršitelji ne smeju da plene stvari koje imaju emotivnu vrednost za dužnika, poput albuma s fotografijama, odlikovanja, medalja, ratne spomenice, pa čak ni ako su velike vrednosti. Ni kućne ljubimce ne morate kriti, jer vam Zakon dopušta da ostanu sa vama.

Kada smo već kod džepa, on se ne pretresa, a ni ne pleni, kao ni bilo koji komad odeće koji pripada dužniku. Ukoliko imate tri bunde od nekoliko stotina ili čak hiljada evra, ne morate ih oblačiti sve na sebe kako biste ih sačuvali. Pored navedenog, izvršitelj ne sme popisati obuću, pribor za higijenu, hranu, frižider ni zamrzivač, kao ni krevet i peć. Osnovne stvari morate imati.

Svakako, najbolje je da sebe ne dovodite do liste dužnika.

Izvor: Vebsajt Srbija Danas, 01.08.2018.
Naslov: Redakcija