Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Predviđene novine odnose se na plaćanja preko POS terminala, ali i na virtuelne platne transakcije. Predviđeno je da se ograničavanje međubankarskih naknada sprovede u dve faze - za prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5% za debitne kartice i 0,6% za kreditne kartice, a nakon toga na nivo od 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice


Klijenti banaka u Srbiji uskoro bi mogli osetiti blagodeti od približavanja zemlje Evropskoj uniji. Narodna banka Srbije pripremila je Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica čija će primena obezbediti povoljnije uslove za sve korisnike.

Klijenti banaka imaće jasniji i bolji pregled troškova. Iz NBS-a objašnjavaju da je novi propis harmonizovan sa Direktivom EU 2014-92 a, koju su evropski parlamentarci odobrili 23. jula 2014. godine, te Uredbom EU broj 2015-751. Pomenuti deo evropskog zakonodavstva odnosi se na naknade platnih računa i međubankarske provizije povezane s platnim karticama. Primena novih propisa kod nas ne samo da će pomoći klijentima već predstavlja i obavezu Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Trgovačke kuće, kao i ugostitelji, već duže se žale na to da su naknade koje plaćaju bankama za korišćenje platnih kartica previsoke –nekoliko odsto po računu. Mnogi trgovci ih zato izbegavaju i od kupaca traže keš. Pomenute naknade bi uskoro mogle pasti ispod procenta.

Nacrtom zakona predviđene novine odnose se na plaćanja preko POS terminala, ali i na virtuelne platne transakcije. Predviđeno je da se snižavanje naknada uradi fazno. Tokom prvih devet meseci od početka primene zakona naknade bi se smanjile na nivo od 0,5 odsto za debitne kartice gde se novac odmah skida s računa. Kod kreditnih kartica predviđena je provizija od 0,6 procenata. Posle pola godine predviđeno je da se provizije prepolove – na 0,2 odsto za debitni plastični novac i 0,3 za kreditni.

Nacrt zakona je na javnoj raspravi, a primedbe i sugestije moći će da se dostave do 20. septembra 2017. godine.

Vlasnici platnih računa kod banaka često se žale da im nije jasno koje sve usluge plaćaju i koliko one iznose. Uskoro bi to trebalo da se promeni. Pripremaju se propisi koji treba da obezbede korisnicima računa bolji pregled naknada vezanih za usluge s platnog računa. Klijentima to treba da omogući jasan pregled koje usluge po računu plaćaju i koliko. Novi propis predviđa da se to obavlja uz smanjeno administriranje i bez dodatnih troškova. Takođe, banke bi ubuduće trebalo da imaju obavezu da osetljivim socijalnim grupama, poput, recimo, korisnika socijalne pomoći, pružaju deo usluga bez naknade.

Te novine treba da prošire krug korisnika računa na gotovo sve. Platni računi su danas neophodni u svakodnevnom životu modernog čoveka.

Osnovni cilj donošenja zakona je snižavanje međubankarskih naknada. Time će se stvoriti uslovi da se pojača konkurencija među bankama, da se snize troškovi za trgovce koji prihvataju kartice. U NBS-u očekuju da primena tog zakona donese smanjenje trgovačkih naknada i širenje mreže za prihvat platnih kartica.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Vujošević, 31.05.2017.
Naslov: Redakcija