Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: IZMENAMA PROPISA BIćE REšENO PITANJE UPOTREBE KANABISA U MEDICINSKE SVRHE. IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA NAVODE DA ULJE KANABISA NEćE BITI DOZVOLJENO, JER NISU DEFINISANI STANDARDI ZA NJEGOVU PROIZVODNJU


Doktori za promociju kanabisa u medicinske svrhe su u Beogradu. Posle Makedonije koja je legalizovala preparate na toj bazi i koja će ih proizvoditi od sopstvenih biljaka, domaći pacijenti se nadaju da će slično učiniti i Srbija. Na naučnoj tribini na kojoj su govorili gosti iz inostranstva publiku su uglavnom činili teški pacijenti iz Srbije i njihove porodice.

B.M. je do skoro sanjala da se kreće bez pomagala. Ova majka troje dece sada nema drhtaje koje izaziva multipla skleroza. Od nedavno se leči kanabisovim uljem i čeka njegovu legalizaciju. Na crnom tržištu bočica košta i do 500 evra, a pacijenti su neretko žrtva prevara i pod rizikom od hapšenja.

"Kao kriminalac. Zato što se borimo za svoj opstanak, svoje zdravlje, svoj normalan život", kaže B.M.

G.V. navodi da levom rukom nije mogao da drži olovku. Sa kanabisovim uljem je, tvrdi, daleko od onoga što mu piše u dijagnozi - da ima multiplu sklerozu i da je 90 odsto invalid.

"Sada sam pun snage, pun energije, vrlo aktivan", kaže G.V.

Američki i španski lekari koji promovišu lečenje kanabisom borave u Beogradu. Prethodno su u Makedoniji završili savetovanje lekara koji će pacijentima prepisivati kanabis.

"Kanabis je oduvek bio deo čovekovog okruženja i on ga dugo koristi. Postoji veliki broj bolesti u kojima može pomoći. Važno je da se oni koji se odluče za ovu terapiju obavezno konsultuju sa lekarom", kaže Hoze Karlos Bouoso, doktor farmacije.

Ipak, u Srbiji na to još čekaju jer je legalizacija kanabisa u medicinske svrhe usporena. Iz ministarstva zdravlja poručuju da su sve procedure u toku.

Komisija je dala preporuku da se dozvoli upotreba lekova na bazi kanabisa na osnovu preporuka američke agencije za hranu i lekove Food and Drug Administration. Nije prepoznala niti odobrila biljku marihuane kao lek, ali su odobrena dva preparata koja sadrže sintetske kanabinoide, na osnovu rezultata više naučnih studija u kojima je potvrđen njihov terapijski efekat.

Ulje kanabisa u Srbiji neće biti dozvoljeno jer nisu definisani standardi za njegovu proizvodnju, kažu u ministarstvu.

Izvor: Vebsajt RTS, Vladimir Banić, 31.05.2016.
Naslov: Redakcija