Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Predviđeno uvođenje "e-aukcije", koja će postupak prodaje učiniti transparentnijim i omogućiti anonimizaciju učesnika u postupku


Uvođenjem u pravni sistem Republike Srbije, javni izvršitelji su doprineli efikasnijem sistemu izvršenja, a njihovim radom rešeno je preko 2 miliona starih izvršnih premeta koji su opterećivali sudove, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka Kuburović je podsetila da od toga kakav je sistem izvršenja u Srbiji, zavisi i slika privrednog okruženja i da nije bez razloga trajanje postupka izvršenja jedan od kriterijuma koji se ceni i prilikom rangiranja Srbije na "Duing biznis listi".

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo u prethodne tri godine pažljivo pratilo primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje), a da je tokom prošle godine pristupilo kroz radnu grupu, čijem radu pruža podršku USAID-ov Projekat vladavina prava, izmenama i dopunama pomenutog Zakona.

Govoreći o novim zakonskim rešenjima, ministarka Kuburović je istakla da je Radna grupa prepoznala problem neujednačenog postupanja javnih izvršitelja, što je posledica neujednačene sudske prakse, jer se izvršitelji vode postupanjem suda za čije područje nadležnosti su imenovani. Ona je dodala da to vodi pravnoj nesigurnosti, a građane i privredu u neizvestan položaj.

Takođe, ona je ukazala da je jedna od glavnih zamerki, kada je reč o izvršnom postupku, jeste primena načela srazmernosti. "Radna grupa se bavi i ovim odredbama, pre svega poštujući odluku Evropskog suda za ljudska prava koja je nedavno doneta, da ono što je u odluci rečeno implementira kroz odredbe zakona", istakla je Kuburović.

"Najznačajnija novina koja će uslediti jeste uvođenje "e-aukcije", koja će postupak prodaje učiniti transparentnijim i omogućiti svim zainteresovanim stranama da učestvuju u njemu, bez otkrivanja imena i prezimena", rekla je Kuburović i dodala da je jedan od osnovnih ciljeva "e-aukcije" anonimizacija učesnika u postupku.

Govoreći o razvoju e-pravosuđa, Kuburović je podsetila da Ministarstvo radi na razvoju informacionog sistema za nadzor pravosudnih profesija, koji nadzoru Ministarstva pravde treba da omogući da lako identifikuju one predmete gde je sistem ukazao da postoje nedostaci ili neblagovremena postupanja.

Kuburović je istakla da je Ministarstvo pravde u prethodnom periodu radilo na razvoju Pravosudnog informacionog sistema (PIS) - elektronske razmene podataka među različitim državnim organima i ukazala da javni izvršitelji mnogo više koriste ovaj sistem nego što to čine sudije i tužioci.

Govoreći o ekonomskim efektima korišćenja ovog sistema, Kuburović je rekla da je PIS doneo značajne uštede svim učesnicima izvršnog postupka, a gruba procena je da su uštede preko 85 miliona dinara.

Ministarka Kuburović se na kraju osvrnula i na medijsku situaciju u vezi sa radom javnih izvršitelja, koja je prisutna već neko vreme i naglasila da Ministarstvo pravde osuđuje svaki vid nasilja i nedoličnog ponašanja prema javnim izvršiteljima.

"Građani često ne razumeju ulogu i ovlašćenja javnih izvršitelja, što izaziva njihovo nezadovoljstvo i reakciju, koja stvara lošu sliku u javnosti", istakla je Kuburović i pozvala javne izvršitelje da budu transparentniji u svom radu i da više i otvorenije razgovaraju sa građanima, kao i predstavnicima medija.

Pogledajte poslovni skup godine: Paragraf Biznis Forum 2019

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 29.03.2019.
Naslov: Redakcija