Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Neophodna specijalizacija sudija za predmete korupcije


Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojević istakao je potrebu specijalizacije sudija u predmetima korupcije.

"Svi akteri u borbi protiv korupcije treba da idu putem jurisprudencije i pravne mudrosti u cilju približavanja suštini prava i njenom dostizanju", rekao je Milojević, govoreći na skupu posvećenom suđenjima u predmetima privrednog kriminala i korupcije.

On je naglasio da sudstvo zakonitim radom i striktnom primenom zakona preventivno deluje u borbi protiv korupcije.

Na ovom skupu predstavljen je rad Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije u višim sudovima, a sudije su diskutovale o prvim rezultatima primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon) koji je počeo da se primenjuje 1. marta 2018. godine.

Na ovom skupu su učestvovale i sudije iz Srbije, Hrvatske, Rumunije i Slovačke.

Skup pod nazivom "Suđenja u predmetima privrednog kriminala i korupcije-otvorena pitanja, novi načini dokazivanja i uporedno-pravna rešenja", održan je u organizaciji Vrhovnog kasacionog suda, Pravosudne akademije i USAID Projekta za odgovornu vlast.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.03.2019.
Naslov: Redakcija