Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O KLIMATSKIM PROMENAMA: Usvajanje zakona predstavlja ispunjenje obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima Evropske unije


Nacrt zakona o klimatskim promenama će sistemski i suštinski urediti ovu oblast kako bi se Srbija pridružila putu razvoja sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, izjavio je ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

Trivan je, u uvodnom obraćanju na trećoj javnoj raspravi o Nacrtu pomenutog zakona u Nišu, rekao da naša zemlja spada u one regione u svetu koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama.

Prognozira se da će srednja godišnja temperatura u Srbiji rasti najbrže na planeti i zato vremena za čekanje nema, upozorio je on i pozvao sve lokalne samouprave da se uključe u javnu raspravu i tako daju svoj doprinos kako bi u skupštinsku proceduru uputili kvalitetan zakon o klimatskim promenama koji ćemo i sprovoditi.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da taj grad prepoznaje značaj uticaja klimatskih promena i važnost donošenja pomenutog zakonskog rešenja.

On je naveo da Niš, formiranjem Sekretarijata za zaštitu životne sredine, odlukom da novac iz ekoloških taksi usmeri u "Zeleni fond", aktivnostima na gradnji postrojenja za preradu otpadnih voda uz podršku EU fondova, posvećeno radi na rešavanju problema u oblasti životne sredine.

Nakon Novog Sada i Kragujevca, javna rasprava u Nišu je bila prilika da se sa sadržajem Nacrta zakona upozna najširi krug lokalne zajednice – predstavnici univerziteta, naučne i stručne javnosti, lokalne samouprave Nišavskog okruga, javnih i komunalnih preduzeća, predstavnici privrede, nauke, civilnog društva, institucija i udruženja građana.

U postupku pripreme zakona kojim se uređuje oblast klimatskih promena, Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi javnu raspravu o Nacrtu zakona do 20. aprila.

Zakon o klimatskim promenama treba da uspostavlja sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, a kao ključnog preduslova za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove.

Donošenje zakona o klimatskim promenama predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima Evropske unije.

Javna rasprava o Nacrtu zakona organizovaće se i u :

  • Beogradu, u sali 2 Privredne komore Srbije (Resavska 13-15), 3. aprila 2018. godine,
  • Pirotu, u prostorijama Opštinske uprave, 4. aprila 2018. godine,
  • Prijepolju, u prostorijama Opštinske uprave, 16. aprila 2018. godine.
Izvor: Vebsajt Vlade, 01.04.2018.
Naslov: Redakcija