Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Stručna javnost smatra da se predloženim izmenama urušava vladavina prava


Ukoliko budu usvojen Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, samostalnost pravosuđa će biti još više ograničena, a uticaj političke vlasti na pravosuđe još veći, zaključeno je na okruglom stolu "Nacrt amandmana i položaj pravosuđa i advokature u Ustavu Srbije u Advokatskoj komori Vojvodine".

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić rekao je da je čitav proces donošenja amandmana vođen kao da je zadatak bio da se samostalnost pravosuđa ograniči kako god je to moguće.

"To se vidi i kroz sam tekst amandmana ali i kroz nastupe predstavnika Ministarstva pravde. Ide se u pravcu toga kako da se zadovolje minimalni evropski kriterijumi a da na kraju dobijemo još podobnije i još kontrolisanije pravosuđe nego što smo imali", rekao je Majkić.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da predloženi amandmani vode ka rušenju vladavine prava.

"Ukoliko predložene izmene Ustava u sferi pravosuđa budu usvojene, građani će to početi da osećaju i to progresivno i sve žešće kako vreme bude odmicalo. Vladaće pravna nesigurnost u sve većoj meri, građani neće imati pravo na pravično suđenje… To je rušenje vladavine prava", ocenila je Dragana Boljević.

Dodala je da je amandmanima predviđeno da Pravosudna akademija bude preduslov za izbor u zvanje sudije i navela da to može da znači da će već selekcijom pri upisu na Pravosudnu akademiju biti određeno ko može da bude sudija a ko ne, što je prvi način uticaja političke vlasti na pravosuđe.

Dragana Boljević je rekla da predlagači amandmana nisu želeli da kažu da je sudijska funkcija stalna i da sudije ne mogu da se premeštaju iz suda u sud bez svoje saglasnosti, što je još jedan od načina uticaja na pravosuđe.

Prema njenim rečima, sramota je da je Ministarstvo pravde najavilo da će javna rasprava trajati samo mesec dana, najavila da će Društvo sudija Srbije organizovati 20. februara stručnu raspravu i dodala da se to udruženje obratilo i Radio-televiziji Srbije da organizuje debatne emisije o ovoj problematici.

Zamenik Republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja tužilac Goran Ilić ukazao je da je iz predloženih amandmana jasno da ćemo i dalje imati tužilaštvo koje je pod starateljstvom politike i pojedinaca.

"Predviđa se da budući vrhovni javni tužilac odgovara Narodnoj skupštini Republike Srbije, a ne svojoj struci i profesiji. Da li neko može da očekuje da će takav tužilac, koji će biti par ekselans politička ličnost, procesuirati krivična dela nosilaca vlasti. On će pre biti politički komesar u tužilaštvu. Sve je ustrojeno strogo hijerarhijski, tako da se pritiskom na jedno dugme može izvršiti politički pritisak na celokupno tužilaštvo", rekao je Ilić.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski rekao je da, iako se predloženim izmenama Ustava ne menja položaj advokature, to se ne sme posmatrati izolovano, jer su za advokaturu od ogromnog značaja nezavisno sudstvo i uređeno tužilaštvo.

On je rekao da niko ne zna ko su autori tog nacrta izmena Ustava.

Okrugli sto organizovan je u prepunoj sali Advokatske komore Vojvodine, a na njega su bili pozvani i predstavnici Ministarstva pravde Visokog saveta sudstva, ali se oni nisu pojavili na skupu.

Izvor: Vebsajt Autonomija, 31.01.2018.
Naslov: Redakcija