Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Usvojen amandman skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prema kome će ministri prosvete i zdravlja propisivati uslove za praćenje ishrane đaka, dok će u jednom odeljenju izuzetno moći da bude do 33 učenika


Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika.

To je predviđeno amandmanima koje je skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a koje je na sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

U obrazloženju amandmana Odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i za ispunjavanje kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju organizacije ishrane učenika u osnovnoj školi.

Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević objašnjava da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.

Odbor je podneo ukupno četiri amandmana na Predlog zakona, koje je ministar prihvatio, a to skupštinsko telo razmotrilo je ukupno 793 amandmana na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.

Od 308 amandmana poslanika na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Vlada i Odbor su prihvatili četiri amandmana.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju poslanici su podneli ukupno 106 amandmana od kojih su Vlada i Odbor prihvatili dva amandmana.

Od 203 amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Vlada je prihvatila tri amandmana, dok su od 176 amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prihvaćena tri amandmana.

Prihvaćeni amandmani, kaže ministar, ne menjaju suštinu tih zakona već je reč o pravno-tehničkoj redakciji.

Narodna skupština Republike Srbije u utorak je, u nastavku sednice, započela razmatranje amandmana na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.10.2017.
Naslov: Redakcija