Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Prosvetni i zdravstveni sindikati ocenjuju da je Nacrt zakona protivan Ustavu RS, međunarodnim konvencijama, evropskim-radno-pravnim normama, evropsko-kontinentalnom radnopravnom sistemu i domaćim zakonima i propisima koji uređuju oblast rada


Nekoliko prosvetnih i zdravstvenih sindikata zatražilo je sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić želeći da joj ukažu na nezadovoljstvo zbog Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama.

U zahtevu koji su uputili premijerki, a potom ga dostavili i medijima, ukazuje se na primedbe na koje je ukazao i Zaštitnik građana, a koje kako navode "koincidiraju" sa primedbama i stavovima sindikata.

Predstavnici sindikata ocenjuju da je Nacrt zakona protivan Ustavu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), međunarodnim konvencijama, evropskim-radno-pravnim normama, evropsko-kontinentalnom radnopravnom sistemu i domaćim zakonima i propisima koji uređuju oblast rada.

Zahtev za sastanak sa premijerkom potpisali su predsednici sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije i Novi sindikat BAS Beograd.

Ti sindikati i ranije su tokom javne rasprave navodili da je Nacrt zakona diskriminatoran jer zaposlenima oduzima "sindikalna i radna prava".

Izvor: Vebsajt N1, 30.10.2017.
Naslov: Redakcija