Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLITIČKIM STRANKAMA: Osnivanje i spajanje organizacija podrazumeva 10.000 potpisa. Brisanje iz registra stranaka ako ne izlaze na izbore u roku od osam godina


Svako ko želi da osnuje političku stranku, stvarajući potpuno novu političku organizaciju ili ujedinjujući dve ili više postojećih u jednu, moraće da prikupi 10.000 potpisa građana. Partija koja ne bude učestvovala na izborima u roku od osam godina biće izbrisana iz registra.

Ovo su ključne novine Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama, o kojem će uskoro raspravljati Vlada Republike Srbije. Kako je potvrđeno u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, tekst je spreman i dostavljen je kabinetu u Nemanjinoj 11 na razmatranje.

Ovim promenama biće stavljena tačka na osnivanje novih stranaka preuzimanjem postojećih partija iz registra i korišćenjem ranije prikupljenih potpisa. Time su izbegnuti troškovi za overu 10.000 parafa koji iznose 3,6 miliona dinara. Novine u zakonu predviđaju da potpisi ne smeju biti stariji od 12 meseci u trenutku održavanja osnivačke skupštine.

Pravilo da će opstanak partije zavisiti od učešća u izbornoj trci znatno će smanjiti broj stranaka. Trenutno ih je u registru 113, dok je aktivno tek tridesetak. Nova pravila predviđaju i da će partija prestati da postoji ukoliko se njeni organi ne sastaju u rokovima dvostruko dužim od onih predviđenih u statutu, kao i ako godinu posle isteka mandata nije izabrano novo rukovodstvo.

Zanimljivo je da je sedamdsetak partija osnovano da brani prava manjina, iako je diskutabilno da li se time uopšte bave. Jer, ovim strankama ulazak u parlament garantuje prirodni prag, a ne cenzus od pet procenata, a za njihovo osnivanje je potrebno samo hiljadu parafa. Zato su u prethodnom periodu, pod kapom zastupanja manjina, stranke stvarali i oni koji sa manjinskim narodima nemaju nikakve veze. Izmene zakona predviđaju da partija nacionalne manjine mora u nazivu imati ime naroda čije interese zastupa. Na prethodnim izborima Republička izborna komisija nije prihvatala liste stranaka koje su samo formalno bile manjinske, ali su na Upravnom sudu one dobijale pravo da uđu u izbornu trku.

Po usvajanju zakona u parlamentu stranke će imati 120 dana da usklade statute sa novim pravilima.

Naziv političke stranke, predviđa se promenama, ne može biti identičan imenu postojeće partije. Takođe, može se koristiti ime neke stare političke organizacije, ali pod uslovom da ona ne postoji više od četiri godine. Takođe, novoosnovana stranka mora da objavi statut, program i ime zastupnika na veb-prezentaciji 30 dana od osnivanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Rovčanin Tomković, 26.09.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija