Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Beogradski advokati jedinstveni u stavu da član 67 Ustava, koji definiše ko u Srbiji ima pravo da pruža pravnu pomoć, ne treba menjati


Dva krila Advokatske komore Beograda (AKB) spremna su da se ujedine oko jedne stvari - da ne dozvole izmenu člana 67 Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) koji definiše ko u Srbiji ima pravo da pruža pravnu pomoć. A Ustav kaže da nju pružaju advokatura, kao samostalna i nezavisna služba, i službe pravne pomoći u lokalnim samoupravama. Zakonom se određuje kada je ona besplatna.

Vladimir Gajić, predsednik AKB izabran na skupštini 10. juna 2017. godine, uputio je otvoreno pismo pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću, u kome kaže da proširenje kruga pružalaca besplatne pravne pomoći nije u interesu građana.

- U pravnom poretku Srbije, u poslednjih 10 godina, razvilo se nadripisarstvo, van ikakve kontrole. Organizacije civilnog društva ne samo da te poslove obavljaju nezakonito, već nisu uspostavile ni minimum transparentnih servisa, nema kontrole pomoći koju pružaju, ni finansiranja - kaže Gajić.

Ovaj stav podržao je i Jugoslav Tintor, predsednik AKB izabran na skupštini 13. maja 2017. godine:

- Jedinstveni smo u stavu da član 67 Ustava ne treba menjati. Advokati su osigurani od profesionalne štete, za koju odgovaraju celokupnom imovinom, što se za ostale ne može reći. -

Saša Gajin, profesor Pravnog fakulteta Union i član Radne grupe za izradu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kaže da advokatura insistira na nečemu što je prevaziđeno u svim civilizovanim zemljama:

- EU ide na širenje kruga pružalaca besplatne pravne pomoći. Advokati, pokušavajući da zadrže monopol, na uvredljiv način govore o drugim pružaocima, mada su oni dali izvanredne rezultate i među njima je najviše upravo advokata i profesora. -

Na otvoreno pismo se osvrnulo i Ministarstvo pravde. Ono podseća da je promena Ustava "inkluzivni proces u kojem mišljenje o izmenama moraju da daju sve relevantne institucije i organi, kao i civilni sektor". Zato su pokrenuli široku javnu raspravu, kažu u Ministarstvu:

- Kako je advokatura jedan od najvažnijih aktera u pravosuđu, čije je mišljenje od velike važnosti za izmenu bilo kog aspekta pravosudnog sistema, Ministarstvo je u niz navrata pozivalo predstavnike AKB da se uključe u javnu debatu i dostave sugestije u pogledu izmena Ustava koje se tiču pravosuđa. Međutim, do sada se nisu odazivali. Ponovo ćemo ih pozvati da se uključe u raspravu. -

Gajin je predložio, početkom leta, izmene člana 67 Ustava, po kojima bi advokatura i jedinice lokalne samouprave imale obavezu da pružaju pravnu pomoć. Ostali bi imali pravo da to rade, ali pod uslovima propisanim zakonom.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 29.08.2017.
Naslov: Redakcija