Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Predviđeno poskupljenje putarine za 12 odsto. Putarina od Novog Sada do Beograda koštaće 235 dinara, a od Beograda do Subotice 627 dinara


Nove cene putarina, skuplje za 12 odsto, najverovatnije će početi da se primenjuju između 15. i 20. jula, a prethodno Narodna skupština Republike Srbije treba da usvoji Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Kada parlament bude usvojio predlog o rastu putarine za 12 odsto, nakon sedam ili osam dana biće objavljen u Službenom glasniku a onda će iz 'Puteva Srbije' da traže od Vlade da odobri novi cenovnik. To je samo pitanje usvajanja u parlamentu i da će nove cene putarina početi da se primenjuje između 15. i 20 jula", rekla je Mihajlovićeva.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak ukazao je pre nekoliko dana da je Vlada prihvatila zahtev za povećanje cene putarina za 12 odsto i da će nove cene stupiti na snagu od jula.

Drobnjak je rekao da će novi cenovnik biti donet onda kada poslanici usvoje predlog Vlade i da će "Putevi Srbije" tih dodatnih dve milijarde dinara uložiti u održavanje puteva.

Cena putarine po pređenom kilometru trenutno iznosi 3,64 dinara.

U poslednjih deset godina cena putarine menjana je dva puta: najpre 2008. godine kada je povećana za 18 posto, a poslednje poskupljenje bilo je u januaru 2017. godine.

U tom periodu izjednačene su cene posebnih naknada za upotrebu autoputa za domaće i strane državljane.

Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u ovoj godini prihod od naplate putarine biti veći za skoro 2 milijarde dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi više od 27 milijardi dinara.

Razloga za poskupljenje cena putarine je više, ističu u nadležnom preduzeću.

Putarina od Novog Sada do Beograda po novom cenovniku koštaće 235 dinara, umesto dosadašnjih 210, a od Beograda do Subotice, umesto 560 koštaće 627 dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.06.2019.
Naslov: Redakcija