Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: ZAKON STUPA NA SNAGU 1. JULA 2016. GODINE. IZVRšITELJI ćE SPROVODITI SVA IZVRšENJA KOJA SU DOSAD BILA U NADLEżNOSTI SUDA, IZUZEV ONIH U PORODIčNIM SPOROVIMA I VRAćANJU ZAPOSLENOG NA RAD, ZA šTA JE I DALJE ZADUżEN SUD. NOVINA JE I TO šTO żALBA ODLAżE IZVRšENJE, ODNOSNO PRAVNOSNAżNOST JE USLOV ZA IZVRšENJE


Od 1. jula 2016. godine na snagu stupa novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon).

Javni izvršitelji će, prema rečima Svetlana Manić iz Komore izvršitelja, donositi veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Zakon je dao mogućnost da se od 1. maja do 1. jula 2016. godine poverioci izjasne da li da izvršenje koje je u toku do kraja sprovede sud ili da nastavi izvršitelj, odnosno od sada javni izvršitelj.

"To se odnosi na sve izvršne poverioce i tzv. komunalna preduzeća čijih predmeta je možda i najviše u sudu. Ukoliko se poverioci ne izjasne, sud će obustaviti takav postupak", poručuje Manićeva.

Prema njenim rečima, javni izvršitelji će ubuduće imati veća ovlašćenja i donosiće veliki broj odluka koje će biti u formi rešenja, a ne zaključaka kao do sada.

Kako kaže, poverilac neće moći od sad da bira da li će izvršenje vršiti sud ili izvršitelj već će birati lice koje želi.

"Izvršitelj ima i ovlašćenje da posreduje između poverioca i dužnika, što je Zakonom izričito navedeno. Gde postoji volja, izvršitelj će predložiti da se napravi što bolji sporazum", navodi Manićeva.

Jedna od novina je i to što žalba odlaže izvršenje, odnosno pravnosnažnost je uslov za izvršenje.

Manićeva ističe da bez obzira na delikatnost posla izvršitelja do sada nije bilo situacija da su izvršitelji bili izloženi napadima ili šikaniranjima.

"Događaju se neprijatne situacije, ali se to rešava sa strankama na miru. Stranke su svesne da duguju, a da je izvršitelj samo taj koji sporovodi odluku", zaključuje Manićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 30.06.2016.
Naslov: Redakcija