Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE: Predlog da se popis stanovništva odloži za oktobar neće imati negativne posledice po rezultate popisa, osim što će objavljivanje konačnih rezultata početi šest meseci kasnije nego što je bilo planirano


Narodna skupština Republike Srbije raspravlja o Predlogu zakona o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, po kome će se popis, koji je planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije održati od 1. do 31. oktobra.

Kako se navodi u Predlogu zakona, odlaganje popisa za šest meseci neće imati negativne posledice po rezultate popisa, osim što će objavljivanje konačnih rezultata početi šest meseci kasnije nego što je bilo planirano.

Izmenama zakona pomeraju se i rokovi za izvršenje pojedinih popisnih aktivnosti, pa se tako za šest meseci pomera rok za objavljivanje konačnih rezultata Popisa iz člana 28. Zakona tako što se utvrđuje da će se konačni rezultati Popisa, zajedno sa metapodacima i izveštajem o kvalitetu, objavljivati u skladu sa kalendarom objavljivanja, sukcesivno do 30. juna 2023. godine.

Popisne komisije formiraće se najkasnije četiri meseca pre početka popisivanja, odnosno do kraja maja 2021. godine.

Pored sredstava koja su predviđena za popis, oko 3,5 milijardi dinara, ove godine je potrebno obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 375,9 miliona dinara, od kojih će 32,7 odsto doći iz tekuće budžetske rezerve, u skladu sa grant ugovorom potpisanim sa Delegacijom EU.

Najveći dodatni troškovi, oko 161,8 miliona dinara, biće za angažovanje dodatnog osoblja u jedinicama lokalne samouprave za primenu epidemioloških mera.

Popis je finansijski podržan preko nacionalnog programa IPA 2018 – EU za razvoj statistike u Srbiji.

Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika. Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.

Izvor: Vebsajt Politika, 29.03.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija