Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UREĐENJU TRŽIŠTA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA: Javna intervencija može da se aktivira, ukoliko tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentnih cena


Nacrtom zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda država će imati tačno propisane mere da interveniše, u slučaju da prete ili su nastali poremećaji na tržištu.

Tako će, Vlada Republike Srbije, moći na predlog Ministarstva poljoprivrede, da upotrebi javnu intervenciju, podršku privatnom skladištu ili vanredne interventne mere ukoliko zatreba.

Prema Nacrtu, javna intervencija može da se aktivira, ukoliko tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentnih cena. Kako se precizira, Vlada, otkupljuje te proizvode po interventnoj ceni ili prikupljanjem javnih ponuda, a onda pokreće postupak njihove prodaje.

Kada je reč o privatnom skladištu, to podrazumeva povrat dela troškova za skladištenje šećera, goveđeg, telećeg, svinjskog, ovčijeg, kozjeg mesa, mleka i mlečnih proizvoda, ako im cena padne ispod referentne cene. Sve mere odnose se isključivo na poljoprivredne proizvode, poreklom iz Srbije. Javna rasprava o ovom Nacrtu zakona završena je 25. februara.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Su., 24.02.2021.
Naslov: Redakcija