Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: Odluka suda u vezi sa vlasništvom srpskih firmi u Hrvatskoj ne znači da imovina neće biti vraćena, već da se povraćaj privremeno odlaže


Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se odbije tužba srpskog preduzeća "Mladost turist" protiv Hrvatske za vraćanje imovine, ne znači da Srbima neće biti vraćene nekretnine koje je Hrvatska eksproprisala posle rata, već samo da se povraćaj privremeno odlaže, izjavio je zastupnik nekoliko srpskih preduzeća u Strazburu Zoran Ristić.

Sud u Strazburu doneo je odbijenicu tužbe 30. januara, a nakon toga u hrvatskim medijima pojavili su se tendenciozni naslovi.

"Ovo ne dogovara odluci suda, već je u pitanju tendenciozna objava kancelarije hrvatske predstavnice u sudu", rekao je Ristić.

Kako se navodi, Evropski sud je prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da Sporazum o sukcesiji ne daje pojedincima i firmama pravni osnov za povraćaj, već da će povraćaj biti moguć tek posle ugovora između Hrvatske i Srbije, međutim problem je što Hrvatska rešavanje ovog pitanja uporno odbija.

Ristić smatra da stvari nisu izgubljene i navodi da je sud odbio da raspravlja o povredi prava iz Konvencije o ljudskim pravima, jer se povreda na koju se poziva srpska firma dogodila 1992. godine, a Hrvatska je postala potpisnik Konvencije i pristupila ovom sudu tek 1997. godine.

"Zbog toga sud nije ni doneo mišljenje o prirodi i tipu vlasništva imovine srpske firme. Osim toga on ne može da raspravlja o povredi prava kada je reč o budućoj imovini", rekao je Ristić.

Aneks G Sporazuma o sukcesiji kaže da će imovina biti zaštićena i vraćena, ali u ovom trenutku ona ne postoji jer ju je Hrvatska eksproprisala.

"Sud se nije bavio interpretacijom Aneksa G već je zauzeo stav da će bilateralni ugovor rešiti pitanje srpske imovine. Prema tome, ne postoji odluka da srpsku imovinu ne treba vratiti", rekao je Ristić.

Iz presude Evropskog suda vidi se da je Republika Srbija obaveštena da ima pravo da interveniše u ovom postupku. Kako sud konstatuje, ona to pravo nije iskoristila.

Kompanija "Mladost turist" je u SFRJ dobila na korišćenje 11 parcela u Tisnom i tu izgradila dečje odmaralište "Beograd", međutim Uredbom iz 1992. sva sredstva firmi iz Srbije i Crne Gore prebačena su na državu, a dve godine kasnije sporne parcele i odmaralište u Tisnu Opštinski sud u Šibeniku je i oficijelno evidentirao na Hrvatsku.

Devet godina kasnije, ugovorom o poklonu, država je 2001. prenela vlasništvo jednoj školi.

"Mladost turist" pokrenuo je spor pred sudom u Šibeniku protiv Hrvatske i osnovne škole 2007. godine, tražeći povraćaj i novčanu nadoknadu od četiri miliona evra, međutim sud je tu parnicu obustavio 2009. godine, da bi Okružni sud odbio žalbu srpskog preduzeća.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.02.2018.
Naslov: Redakcija