Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Okrugli sto o Nacrtu zakona 5. februara 2021. godine


Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije je na javnoj raspravi do 9. februara, a njegove odredbe biće tema okruglog stola predstavnika industrije vetra i finansijskih institucija koji će se održati 5. februara pod nazivom "Industrija vetra u Srbiji između aukcija i tržišta – 2000 megavata zelene energije čeka jasan signal države."

Da li novi nacrt zakona daje povoljan, transparentan i stabilan okvir za investicije u vetroparkove, da li ima utemeljenje u energetskoj strategiji države i koliko će industrija vetra razvijati nove projekte sa fokusom na najavljeni model aukcija, a koliko će oni biti usmereni na tržište – pitanja su o kojima će diskutovati učesnici okruglog stola, koji organizuje Balkan Green Energy News, vodeći portal za održivu energetiku i zelenu ekonomiju u regionu Balkana.

Usvajanje ovog zakona i odgovarajućih podzakonskih akata bi trebalo da omogući drugi talas investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji, a jedna od uredbi koje će pratiti zakon definisaće i najavljeni model aukcija za podsticaje.

Očekuje se da će novi zakon dovesti do preko dve milijarde evra investicija u razvijanje kapaciteta iz vetra, što višestruko premašuje investicije u buduće kapacitete iz drugih vrsta obnovljivih izvora.

Prisustvovanje i praćenje okruglog stola je predviđeno samo uz poziv, a zbog aktuelne situacije sa pandemijom COVID-19, događaj će se realizovati kao kombinacija fizičkog prisustva za 10 učesnika u sali hotela Radisson Collection u Beogradu i praćenja putem Zoom platforme za ostale učesnike, uz mogućnost aktivnog uključivanja.

Izvor: Vebsajt Balkan Green Energy News, 26.01.2021.
Naslov: Redakcija