Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore

Obaveštenje:

Da bi Vam se prikazali poslednje objavljeni statistički/poslovni podaci, pre nego što otvorite željeni podatak, neophodno je da osvežite stranicu (F5).


↩ Nazad na prethodnu stranicu ARHIVAINDEKSI POTROŠAČKIH CENA U REPUBLICI SRBIJI

2019. godina

Republika Srbija - ukupno*

Mesečni indeks potrošačkih cena
(Promena cena u tekućem mesecu u odnosu na prethodni mesec)

Godišnji indeks potrošačkih cena
(Promena cena u tekućem mesecu u odnosu na isti mesec prethodne godine)

Indeks potrošačkih cena u 2019. godini
(Promena cena u tekućem mesecu u odnosu na decembar 2018. godine)

"Sl. glasnik RS"

Januar 2019.

100,4

102,1

100,4

-

* Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

Napomena:

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u januaru 2019. godine, u odnosu na decembar 2018. godine, u proseku su više za 0,4%. Potrošačke cene u januaru 2019. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 2,1%. U poređenju sa 2017. godinom, potrošačke cene u 2018. godini su u proseku povećane 2,0%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u januaru 2019. godine, u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena je zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Rekreacija i kultura (za po 1,3%). Rast cena je zabeležen i u grupama Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,3%), Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, Zdravstvo, Komunikacije, Restorani i hoteli (za po 0,2%) i Obrazovanje (0,1%). Pad cena je zabeležen u grupama Odeća i obuća (-1,3%) i Transport (-0,8%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
↩ Nazad na prethodnu stranicu ARHIVA