Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZALOŽNOM PRAVU NA POKRETNIM STVARIMA UPISANIM U REGISTAR: Registar zaloge će od 1. januara 2021. godine registrovati dva nova sredstva obezbeđenja


Agencija za privredne registre će od 1. januara 2021. godine početi sa registracijom dva nova ugovora u Registru založnog prava na pokretnim stvarima i pravima – ugovora o zalozi sa predajom predmeta zaloge u državinu poverioca i ugovora o prodaji pokretnih stvari sa zadržavanjem prava svojine radi obezbeđenja prodavčevog potraživanja do isplate cene u potpunosti.

To su novine propisane Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019), kojima je uspostavljen jedinstven pravni okvir za sva sredstva obezbeđenja. Podnošenje elektronskih prijava biće omogućeno 1. jula 2022. godine.

Objavljen je i Pravilnik o sadržini Registra založnog prva na pokretnim stvarima i pravima i dokumentaciji potrebnoj za registraciju ("Sl. glasnik RS", br. 71/2019 i 156/2020), koji bliže uređuje sadržinu Registra založnog prava na pokretnim stvarima i pravima i dokumentaciju potrebnu za registraciju ili brisanje podataka.

Izvor: Vebsajt APR, 28.12.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija