Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: Usvojen paket pomoći za Zapadni Balkan od 70 miliona evra


Evropska Komisija (EK) je usvojila paket od 70 miliona evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana u pristupu vakcinama protiv Kovid-19 koje su nabavile države članice Evropske Unije (EU), a reč je o sredstvima u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Povodom ove odluke oglasio se evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji (Varhelyi) koji je naglasio da je EU pokazala tokom pandemije da je Zapadni Balkan tretirala kao privilegovane partnere, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Nastavljamo da delujemo u tom duhu i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu na samom početku", izjavio je evropski komesar za proširenje.

Ovaj paket od 70 miliona evra će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju, navodi se u saopštenju EK.

Dodaje se da će ovo omogućiti zemljama regiona da kupe određeni broj vakcina iz Ugovora o kupovini koje EU ima sa šest proizvođača vakcina. Takođe se poručuje da će pojedine države članice EU podeliti deo svojih unapred dobijenih doza.

"Pristup određenom broju doza iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU", podvlači se u saopštenju Evropske Komisije.

Izvor: Vebsajt N1, 28.12.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija