Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UMREŽAVANJE INSPEKCIJA U JEDINSTVENI INFORMACIONI SISTEM: Najavljen zakon o poštanskim uslugama kojim će biti predviđeno da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater će imati pravo da otvori paket i vidi šta je unutra ako ima neke sumnje


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, najavio je da će od naredne godine biti pokrenut jedinstveni informacioni sistem kojim će biti umrežene 42 inspekcije, jer je neophodno da borba protiv sive ekonomije bude koordinirana.

Ljajić je, na panel-diskusiji pod nazivom "Siva ekonomija - dupli trošak za potrošače", naveo da ima zemalja u Evropskoj uniji u kojima je situacija u ovoj oblasti lošija od Srbije, poput Bugarske sa 32 odsto sive ekonomije ili Rumunije sa 30 odsto.

Prema njegovim rečima, siva ekonomija, kao i korupcija, nikada neće biti u potpunosti iskorenjene, ali su važni politička volja i pravni mehanizmi.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je u borbi protiv sive ekonomije najbitnija stvar društvena svest, i upozorio na to da se crno tržište preselilo na internet.

On je naveo podatak da je prethodne godine 1,8 miliona ljudi u Srbiji trgovalo preko interneta, i najavio da će se u parlamentu naći zakon o poštanskim uslugama, koji predviđa da svako ko šalje robu mora da se identifikuje, a operater ima pravo da otvori paket i vidi šta je unutra ako ima neke sumnje.

Verujem da će to u velikoj meri uticati na trgovinu preko interneta, naveo je Ljajić i dodao da veliki problem u suzbijanju sive ekonomije predstavlja mali broj inspektora i to što se oni teško prihvataju savremenih načina komunikacije.

Mi u turizmu imamo 114 inspektora, od kojih je 72 republičkih, a treba da kontrolišu 22.000 ugostiteljskih objekata, turističke agencije i vodiče, što nije moguće, ocenio je Ljajić i dodao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pravi analizu kako bi se taj problem rešio.

Pomoćnica direktora Poreske uprave, Nada Novosel, navela je da je siva ekonomija prisutna u prometu akciznih dobara, kao što su duvan, alkohol, nafta i kafa, ali i u uvozu robe iz Kine i Turske.

Kod poljoprivrede, reč je o neevidentiranju prinosa i isplaćivanju na crno, objasnila je Novosel i dodala da je visok stepen sive ekonomije zastupljen tamo gde je veliki nivo gotovine u plaćanju - u građevinarstvu, zdravstvu, prevozu.

Prema njenim rečima, Poreska uprava je u 2018. godini podnela 1.339 krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima, a otkriveno je deset milijardi dinara utajenog poreza.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.12.2018.
Naslov: Redakcija