Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROCENE EKONOMSKIH I SPOLJNOTRGOVINSKIH KRETANJA U 2018. GODINI


Preliminarne procene kretanja najznačajnijih makroekonomskih pokazatelja u 2018. godini, koje je objavio Republički zavod za statistiku, pokazuju nastavak i ubrzanje pozitivnih trendova iz prethodnih godina.

Inflacija je petu godinu zaredom ostala niska i stabilna, pri čemu je, prema preliminarnim podacima, prosečna međugodišnja inflacija tokom 2018. godine iznosila 2,0%.

Godišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosio je 4,4% i bio je vođen investicijama, izvozom i održivim rastom finalne potrošnje. Ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 2,0%, poljoprivredna proizvodnja za 16,3%, a dvocifrenu stopu rasta zabeležilo je i građevinarstvo. Pored toga, odlični rezultati ostvareni su i u uslužnim sektorima. Turistički promet veći je za 12,3%, ugostiteljski promet za 10,1%, saobraćaj beleži povećanje aktivnosti od 4,9%, dok je promet u trgovini na malo zabeležio realni rast od 4,5%.

Povoljna kretanja u realnom sektoru nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada na kojem se beleži rast zaposlenosti i zarada.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS-a, robni izvoz izražen u evrima veći je za 9,0%, dok je uvoz povećan za 13,5%. Ključan doprinos rastu izvoza potekao je od izvoza prerađivačke industrije, dok je rast uvoza rezultat pre svega rasta uvoza opreme za potrebe investicija i rasta uvoza repromaterijala za potrebe industrije. Dodatno, efekat na rast uvoza imalo je i kretanje svetske cene nafte. Iako je krajem tekuće godine došlo do njenog značajnijeg pada, cena nafte je u 2018. u proseku bila veća za preko 30% u odnosu na prosečnu cenu u 2017. godini.

Objavljeni podaci potvrđuju da naša ekonomija nastavlja da jača zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, i unapređenju ukupnog poslovnog i investicionog ambijenta.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 29.12.2018.
Naslov: Redakcija