Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROMET ROBE U TRGOVINI NA MALO VEĆI ZA 9,1 ODSTO U ODNOSU NA 2017. GODINU


Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u novembru 2018. godine, u odnosu na novembar 2017. godine, veći u tekućim cenama za 9,1 odsto, a u stalnim cenama za 6,1 odsto.

Promet robe u trgovini na malo u periodu januar-novembar 2018, u odnosu na isti period 2017. godine, veći je u tekućim cenama za 7 odsto, a u stalnim cenama za 4,3 odsto.

Promet u trgovini na malo (oblast 47 KD) dobijen je na osnovu statističkog istraživanja “Mesečni izveštaj trgovine na malo”, realizovanog na uzorku i na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave.

Sve objavljene indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu ocenjenih rezultata iz redovnih statističkih istraživanja koje sprovodimo na većem broju jedinica u uzorku.

Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.12.2018.
Naslov: Redakcija